De expositie 'Kunst op Stapel' maakt van een Boxtelse kloostertuin een stadspark

15 mei 2015 om 20:50
nl
Kasteel Stapelen in Boxtel en de mooie tuin die er omheen ligt, waren jarenlang een goed bewaakt geheim. De hekken om de tuin staan er nog steeds maar nu zijn ze open. Wandelaars en fietsers kunnen erdoor. Binnen wacht hen de expositie 'Kunst op Stapel': het eerste evenement in een reeks die de oude kloostertuin moet veranderen in een stadspark.
Geschreven door

De eerste verwijzingen naar een kasteel op deze plaats aan de rand van het Boxtelse centrum dateren al van de veertiende eeuw. De laatste honderd jaar was kasteel Stapelen de uitvalsbasis van de paters Assumptionisten, een orde die druk was met de missie en die in Boxtel een seminarie had. Inmiddels is het aantal paters in het kasteeltje tot onder de tien gezakt en ligt hun gemiddelde leeftijd boven de vijfentachtig.
KunstDe paters hebben Tilburger Sjaak Beirnaert aangesteld als directeur van de stichting die het kasteel en de tuin beheert. Samen met de paters broedde hij al een poosje op het idee van een expositie met hedendaagse kunst. Een evenement dat mensen naar het park trekt en dat past bij de achtergrond van de paters. In samenwerking met de Boxtelse kunststichting ontstond zo 'Kunst op Stapel': een expositie die zondag wordt geopend en die tot eind september blijft. Een van de meest in het oog lopende kunstwerken is 'Opgestaan is plaats Vergaan' van Tim Hoefnagels. Hij bouwde een grote boot maar niet eentje die in het water ligt. De boot zweeft meters boven de grond, ondersteund door de roeispanen die er uitsteken. De spanen doen zo ook denken aan de poten van een insect. Het is een boot die zo weg lijkt te kunnen lopen.
AmbitieHet plan is om de expositie om het jaar terug te laten komen. Maar de toekomstplannen zijn nóg ambitieuzer. Inmiddels is er contact gelegd met de eigenaren van de terreinen die om het park liggen. Samen hebben ze bij de gemeente een plan ingediend voor een groen parkachtig terrein van zo'n 26 hectare, ruim vier keer zo groot als het park nu is. Dat is ruim genoeg voor een flinke wandeling door de natuur, afgesloten met een kopje koffie in het kasteel.
Met de tentoonstelling vieren de paters dat ze dit jaar honderd jaar in Boxtel wonen. Daarom staat er midden in het park nu ook een spiegeltent die Boxtelse organisaties mogen gebruiken voor allerlei evenementen. En daar bleek belangstelling voor te zijn: nogal wat organisaties hebben zich aangemeld, wat ook weer zal zorgen voor een stroom mensen die kasteel Stapelen en de tuin voor het eerst gaan ontdekken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.