Video

'Als ze binnenkomt, is het net alsof ze m'n dochter is', betaalde mantelzorg ter discussie

17 mei 2015 om 16:00
nl
Mantelzorg tegen betaling, het is booming business in onze provincie. Door de bezuinigingen in de zorg zijn er steeds meer ondernemers die in het gat tussen zorg en mantelzorg springen. In een paar jaar tijd is het aantal Brabantse bedrijven dat betaalde hulp en zorg levert aan ouderen meer dan verdubbeld. Ouderenorganisaties maken zich druk over de commercialisering van de zorg.
Geschreven door

Met een glimlach van oor tot oor wijst Cok Snijders (84) naar een hoekje achter in haar tuin: "Gooi het daar maar neer, dat ziet niemand." Al even breed lachend gooit betaald hulpverlener Ingrid van Dijk van Home Instead een stapel onkruid en gevallen bladeren in de hoek van de tuin.
Minder bezwaardVan Dijk komt al jaren als vriendin van Snijders en haar partner Bonne Ruijs op visite. Maar sinds kort krijgt ze er eenmaal per week voor betaald. Via een bureau in Den Bosch. Van Dijk: "Zo voelen zij zich minder bezwaard om mij om hulp te vragen en zo kan ik mijn kwaliteiten inzetten. Én het is minder belastend voor de kinderen, nu ik kan helpen met allerlei zaken. Zo kook ik morgenavond bijvoorbeeld weer voor hen."
Met de band tussen Van Dijk en het Bossche stel op leeftijd zit het wel goed. Snijders: "Als ze binnenkomt, is het net alsof ze m'n dochter is. Of mijn vriendin." Toch maakt KBO Brabant zich grote zorgen over de commercialisering van de zorg.
25 euro om een uur eenzaamheid op te lossenVoorzitter Frans Slangen van KBO Brabant: "Dat er iets betaald moet worden, begrijp ik nog wel. Maar als iemand 25 euro moet betalen om een uur eenzaamheid op te lossen, dan begin ik me af te vragen of dat wel de goede weg is."
Directeur Alexandra de Buck van Home Instead wuift de bedenkingen weg: "Bekijk het overheidspotje eens als een taart die verdeeld moet worden tussen allerlei mensen. Als er dan mensen zijn die zelf de middelen hebben om deze hulp te kunnen bekostigen, dan blijft er een groter puntje taart over voor de mensen die dat echt nodig hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.