Jesse Klaver: 'Roosendaal is lelijk geworden'

16 mei 2015 om 10:09
nl
Jesse Klaver (29) uit Roosendaal vindt dat de stad waar hij opgroeide lelijk is geworden. Dat zegt de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks in een interview met de Volkskrant. Daarin blikt hij uitgebreid terug op zijn jeugd en studententijd in Brabant.
Geschreven door

Tijdens zijn presentatie als fractieleider noemde Klaver Roosendaal een dorp. Foutje? "Ik versprak me", geeft Klaver in het interview toe. "Het heeft 76.000 inwoners. Een stad met de allure van een dorp."
Toch is de kersverse fractievoorzitter niet meer zo over de stad te spreken. "Het is lelijk geworden. Enorme parkeergarages, grote leegstand, een outletcentrum dat het stadshart leeg trekt."
BastaardKlaver vertelt in het interview met de krant ook dat hij in Brabant als bastaard werd gezien, omdat hij bij zijn opa en oma woonde en zijn alleenstaande moeder een paar huizen verderop woonde. Zijn vader is Marokkaan. "Ik hield er de houding aan over dat je je omhoog moet knokken. Dat geeft een enorme drive", zegt Klaver daarover.
Soms werd hij in winkels extra in de gaten gehouden, vertelt Klaver. "Ik had zo’n jas met een nepbontkraag, die ligt nog ergens op zolder. Mensen benaderden me anders als ik wat netter gekleed was."
Bruut stappen op SpaNa het vmbo ging Klaver naar Den Bosch om Social Work (maatschappelijk ondernemen) te studeren. Zijn studentenleven richtte hij op een bijzondere manier in. Klaver richtte een studentenvereniging op. Met studiegenoten organiseerde hij acties voor vluchtelingen in een asielzoekerscentrum in Rosmalen.
Naast die drukke activiteiten dronk hij geen druppel alcohol. "Dat paste niet bij de discipline die ik mezelf oplegde. Ik wilde scherp blijven. Ik ging bruut stappen, maar op Spa."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.