Eindhovense studenten roeien de Friese Elfstedentocht

16 mei 2015 om 14:46
Studenten van roeivereniging Theta uit Eindhoven roeien in Friesland de Elfstedentocht. Dit weekend varen zij met vijf koppels dwars door de Friese landschappen over de Bonkevaart en onder de brug van Bartlehiem. Hun Elfstedentocht begon vrijdagmiddag om vier uur en ze vaarden de hele nacht door.
Geschreven door

"Ik heb maar een paar uurtjes in de auto geslapen", zegt Tjeerd van Ditshuizen, een van de roeiers. "We hebben de hele nacht door gewisseld, twee man roeien en eentje sturen. De rest ging er in een busje achteraan, dus dat was het enige moment dat je even kon slapen." Ondanks de vermoeidheid houdt het enthousiasme van zijn teamgenoten hem op de been.
Van voor onze tijdTjeerd is 24, en maakte dus nooit heel bewust een Elfstedentocht mee. "Nee, dat is eigenlijk een beetje van voor onze tijd. Al was afgelopen zomer wel de herhaling van 1985 te zien." Bartlehiem en de Bonkevaart zeggen hem dus niet veel. "Maar als je zo over die Friese wateren vaart, dan krijg je wel wat ontzag voor die mannen van toen."
AfzienDe toertocht langs de elf steden is voor de Eindhovense studenten wel afzien. "Vannacht hadden we strakke wind tegen en de golven sloegen over de boeg heen." Maar ondanks die zware omstandigheden genieten de studenten er wel van. "Het is fantastisch, ik denk dat iedereen die ooit de elfstedenroute aflegt dat helemaal mooi vindt. Wij wel in ieder geval", aldus Van Ditshuizen.
StempelkaartNet als bij de echte Elfstedentocht moeten ook de roeiers in elke stad een stempel halen. In een tonnetje aan boord zit de stempelkaart die bij de stempelpost naar de kant gegooid moet worden. "Dan roept er iemand: 'Wie is jullie chef stempel?', en dan rennen onze teamgenoten aan de kant zo snel mogelijk naar de stempelpost en terug. Alles voor de snelste tijd natuurlijk."
Ondanks dat Tjeerd en zijn teamgenoten een goede prestatie neer willen zetten, blijven ze natuurlijk studenten. "Dus de Beerenburg en Schrobbelèr komen er vanavond op de afterparty wel aan te pas denk ik", aldus Tjeerd van Ditshuizen.

Wachten op privacy instellingen...