Video

Duizend lopers stille tocht Uden: indrukwekkend eerbetoon aan doodgestoken Ossenaar Joeri Edelijn

17 mei 2015 om 23:28 • Aangepast 21 november 2020 om 18:23
nl
Ruim duizend mensen hebben zondagavond deelgenomen aan de stille tocht in Uden. Deze werd uit respect gehouden voor Joeri Edelijn (27), die vorige week werd neergestoken. De Ossenaar overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Profielfoto van
Geschreven door

De tocht begon om zeven uur 's avonds en startte op de Nieuwe Markt. Vanaf daar trokken de deelnemers door naar de Oranjestraat, Birgittinessenstraat, Sint Janstraat en de Marktstraat. Ze eindigden uiteindelijk bij de Markt, de plek waar Edelijn werd doodgestoken.
'Iemand ineens weggetoverd'Op een lokale nieuwswebsite deed een horecabeveiliger de oproep aan andere portiers om vooral mee te lopen tijdens de tocht. "We krijgen er Joeri niet mee terug, maar willen wel laten zien dat we als beveiligers van de horeca in Uden ons uiterste best doen om alle soorten van geweld te voorkomen en om aan de nabestaanden te laten zien dat we meeleven."

Jongeren die het vorige week zagen gebeuren, liepen met veel verdriet ook mee in de stille tocht. ''Ik heb de kroeg uit en toen lag hij daar op de grond. Twee vrienden zaten bij hem om het bloeden te stoppen. Het was gewoon niet om aan te zien. Dat je iemand ineens weg kunt toveren. Daar ben ik erg van geschrokken'', vertelt een van de jongeren.
'Gebaar steunt familie enorm'''We horen er voortaan ook bij'', vertelt een oudere deelnemer aan de stille tocht. ''Dit gebeurt normaal gesproken alleen in de grote steden, maar nu dus ook in Uden. Dat is heel triest.''
De nabestaanden lieten via de organisatie van de stille tocht weten dat de stille tocht hen erg steunt. ''We krijgen er Joeri niet mee terug, maar dit gebaar steunt ons wel enorm'', vertelt organisator Pablo Slenders.
De boodschap is volgens hem duidelijk: ''We hadden dit allemaal zo niet gewild. En door hier met z'n allen zo te zijn, is het hoogst haalbare wat we de familie kunnen bieden.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.