NAC met 4-5 onderuit tegen FC Groningen, blijft zestiende

17 mei 2015 om 18:37 • Aangepast 21 november 2020 om 18:23
Met een spectaculaire nederlaag (4-5) tegen FC Groningen heeft NAC Breda zondag het reguliere seizoen in de eredivisie afgesloten. De Bredanaars kwamen drie keer terug van een achterstand, maar dat hielp ze niet aan een punt of meer. NAC sluit het voetbaljaar af als de nummer zestien.

Michael de Leeuw zette Groningen na elf minuten op 0-1. NAC kwam vijf minuten later wel weer op gelijke hoogte via Guyon Fernandez. Halverwege de eerste helft was De Leeuw opnieuw het eindstation van een fraaie aanval: 1-2. Adnane Tighadouini zorgde vervolgens voor 2-2, maar na ruim een half uur maakte De Leeuw er met zijn derde van de middag 2-3 van.

In de tweede helft duurde het tot de 68e minuut voor er weer gescoord werd. Tjaronn Chery, vrijdag beloond met een plek in de trainingsgroep van Oranje, schoot een vrije trap onberispelijk binnen. Drie minuten later zorgde Tighadouini met een vrije trap door de muur voor 3-4. Een kwartier voor tijd werd het 4-4 door Fernandez. Het slotakkoord was voor Danny Hoesen: 4-5.
Tegengoals"In de eerste helft hebben we het laten liggen", zegt aanvaller Adnane Tighadouini. "Er was geen concentratie en zij voetbalden veel te makkelijk door het middenveld heen. In de tweede helft zie je toch dat we goed kunnen voetballen. Er komen drie nieuwe spelers in en die doen het gewoon goed. Die geven extra kracht en we kwamen dan ook tot veel kansen. Maar ja, als je vier doelpunten thuis maakt, hoor je gewoon te winnen."
NAC kreeg tegen FC Groningen maar liefst vijf goals tegen. De vele tegendoelpunten zijn heel het seizoen al een probleem. "Ja, dat was slecht", zegt trainer Robert Maaskant. Er werd niet gedekt, de middenvelder liepen uit positie en ik denk dat we niet één overtreding hebben gemaakt. Ik leg dat ook een beetje bij mezelf neer, want we hebben natuurlijk ook met een andere bezetting gespeeld. Daarna hebben we ons hersteld, maar gaan we door een fout alsnog de mist in.
"Het is een wijze les en dat heb ik ook aangegeven na afloop, het gaat om concentratie. De grootste winst vandaag is dan ook dat we hebben laten zien dat als we geconcentreerd spelen we gewoon heel goed kunnen voetballen en goals kunnen maken, aldus Maaskant.
Veertiende goalMet zijn twee doelpunten komt het seizoentotaal van Tighadouini op veertien en is daarmee clubtopscorer van NAC. Veertien goals is aardig wat voor een linksbuiten, weet ook de aanvaller ook zelf. "Voor mij is het persoonlijk wel lekker, een hoogtepunt. Maar ja, toch nacompetitie. Ik had liever met NAC in de eredivisie gebleven zonder nacompetitie. Nu moeten we nog vier wedstrijden aan de bak en ik hoop dat ik daarin ook belangrijk kan zijn", aldus Adnane Tighadouini.

Play-offs tegen VVVNAC begint de play-offs vrijdag in Venlo tegen VVV. De return in Breda is maandag 25 mei.

VVV als tegenstander is NAC-coach Maaskant om het even. "We hadden geen enkele voorkeur", zo zegt hij. "We hebben alle ploegen geanalyseerd en daarbij vooral rekening gehouden met deze poule. We zijn daar klaar voor, maar het zullen vier spannende potten worden."