Steven Kruijswijk tweede in negende etappe Ronde van Italië

17 mei 2015 om 19:06
nl
Bosschenaar Steven Kruijswijk is zondag tweede geworden in de negende etappe van de Ronde van Italië. De Italiaan Paolo Tiralongo van Astana ging er met de winst vandoor.
Geschreven door

Zaterdag was Kruijswijk ook dicht bij winst, maar hij kon solo bergop uiteindelijk niet afronden met een ritwinst.
Heuvelachtige ritDe rit over heuvelachtig terrein ging van Benevento naar San Giorgio del Sannio. Paolo Tiralongo achterhaalde op iets meer dan tien kilometer van de streep de Nederlandse koploper Tom-Jelte Slagter en ging er in de slotkilometers alleen vandoor. De Spanjaard Alberto Contador behield de roze leiderstrui.
De rit kende een lange ontsnapping van elf renners. Slagter was mee. Verrassender nog was de aanwezigheid van Kruijswijk, die zaterdag ook al na een lange vlucht op weg leek naar de ritzege maar op de slotklim volledig stilviel. De renner van LottoNL-Jumbo kondigde meteen aan dat het niet zijn laatste poging zou zijn deze Giro een rit te winnen maar leek met zijn plannen te doelen op ritten na de rustdag van maandag.
Slagter uiteindelijk zevende  Slagter ging er in een afdaling op meer dan 60 kilometer voor de streep vandoor. Nadat Tiralongo hem achterhaalde leek de Groninger van Cannondale-Garmin nog lang mee te kunnen maar op een licht hellend stuk moest hij alsnog lossen. Kruijswijk passeerde Slagter nog en werd op 21 seconden van de ritwinnaar tweede. Slagter finishte in een groepje kort daarachter als zevende.
Kort achter de koplopers voerden de klassementstoppers weer een boeiend gevecht uit. Dat eindigde vrijwel onbeslist. De Italiaan Fabio Aru, de nummer twee in het klassement, pakte één seconde op Contador en de Australiër Richie Porte.
Mentaal sterk“Ik heb er in de finale het maximale uitgehaald”, concludeerde Kruijswijk na de race. “Aan het einde van de rit was ik niet de enige die stuk zat. Helaas was de tweede plaats toen al nog maar het hoogst haalbare, maar dat had ik vanochtend nooit verwacht. Ik voelde de inspanning van gisteren in mijn benen en in mijn rug. Dan is doorgaan een mentale kwestie. Ik ben daar taai genoeg voor. Ik voel me ook gewoon heel goed en daarom ben ik hier. Hopelijk rolt die overwinning er deze Giro nog uit, want ik denk dat ik het in me heb.”
Kruijswijk mag maandag in ieder geval een dag uitrusten van zijn zware weekend. “De rustdag komt voor ons goed uit”, gaf ploegleider Jan Boven aan. “Het is een hele zware eerste week geweest. Dat heb ik nog niet vaak gezien in een grote ronde. De dag na de rustdag is vlak. Dan kunnen we Moreno Hofland weer uitspelen en krijgt Steven de kans om nog een extra dag te herstellen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.