SPM Shoeters wint beslissingduel van Landstede Basketbal na verlenging: speelt finale

18 mei 2015 om 00:04 • Aangepast 21 november 2020 om 18:22
SPM Shoeters heeft zich op een miraculeuze wijze geplaatst voor de finales om het landskampioenschap basketball. De Bossche ploeg wist de beslissende laatste wedstrijd voor eigen publiek in overtime met 87-77 te winnen van Landstede Zwolle. Bij 67-70 voor Zwolle leek de Bossche ploeg uitgeschakeld maar een rake driepunter van Brandyn Curry zorgde voor een ovationeel applaus én verlenging.
Profielfoto van

Het beslissingduel was nodig vanwege de gelijke stand na zes wedstrijden (3-3) in de play-offs, die bepalen wie naar de finale van het landskampioenschap gaat.
Goede start SPM ShoetersHet begin van de wedstrijd leek voor SPM Shoeters, dat via Brandyn Curry een 11-7 voorsprong nam. De Amerikaan scoorde maar liefst negen van de elf punten, waaronder twee driepunters. Toch was het Landstede Zwolle dat een paar minuten later met 11-20 voor stond. SPM Shoeters miste minutenlang alles en de Zwollenaren waren succesvol op de fast break. Arvin Slagter bracht de Bossche ploeg terug in de wedstrijd met twee rake driepunters: 17-20. De stand na het eerste kwart was 21-25 en daarmee was alles nog open.

In het tweede kwart ging SPM Shoeters als de spreekwoordelijke speer. Er werd goed en fel verdedigd en Zwolle produceerde onder druk veel missers. Aan de andere kant lukte bij de Bossche ploeg bijna alles. Maar dat dwong het ook af. Van 21-25 achter werd het 35-27. Niet alleen dankzij de Amerikanen Curry en Denson, ook via goede tip-ins van Stefan Wessels en Marcel Aarts. Zwolle reageerde gefrustreerd en de sfeer binnen de lijnen werd grimmiger. SPM Shoeters probeerde fel te blijven spel en dat resulteerde in een ruststand van 40-30. Zwolle kwam dit kwart maar tot vijf punten.
Shoeters begint in te zakken In het derde kwart liep SPM Shoeters weg naar 46-30 maar Zwolle wist zich terug te knokken. De zware Bossche Reggie Johnson speelde een zwakke wedstrijd en maakte veel bestrafte fouten. Zijn vervanger Marcel Aarts deed het beter en kreeg dan ook terecht meer speelminuten.

Het publiek schreeuwde de thuisploeg vooruit en de energie van de tribunes was ook zichtbaar in het veld. Zwolle bleef echter tegenstribbelen en scoorde vooral via de Amerikanen Tiller en Williams. De stand na het derde kwart was 61-48. Maar het vuurwerk zat in het laatste kwart. SPM Shoeters ging steeds meer missen en Zwolle kwam steeds dichterbij.

Sterker nog, de bezoekers stonden met nog zeven seconden te spelen voor met 70-67. Shoeters viel aan, gooide de bal richting basket, maar miste. De rebound van Kees Akerboom kwam bij man van de wedstrijd Brandyn Curry en die gooide een driepunter terwijl de zoemer klonk: 70-70 en dus overtime.

VerlengingZwolle was aangeslagen en kwam er in de verlenging niet aan te pas. De Bosschenaren wisten uit te lopen op Landstede Basketbal. Uiteindelijk werd het 87-77.

Dinsdag speelt SPM Shoeters de eerste finalewedstrijd tegen Donar uit Groningen. Deze wedstrijd zal in Den Bosch worden gehouden. Ook vorig seizoen was Donar de tegenstander van SPM Shoeters in de finale. Het werd toen 4-3 in het voordeel van Donar.
'Moeite met scoren'Na de wedstrijd was Kees Akerboom van SPM Shoeters erg opgelucht. "Vandaag hadden we moeite met scoren. Ik ben erg blij dat Brandyn Curry die driepunter weet te maken. Dat was de genadeslag voor Zwolle."
Nu wacht Donar. "We gaan ons hier goed op voorbereiden. We hebben nu gelukkig het thuisvoordeel en hopelijk kunnen we daar gebruik van maken", aldus Akerboom. "We gaan gewoon door. We zien wel hoe de wedstrijd gaat verlopen."
Eerdere duels halve finale play-offsDuel 1: SPM Shoeters begint overtuigend aan play-offs met ruime zege op LandstedeDuel 2: SPM Shoeters verliest tweede wedstrijd in halve finale play-offsDuel 3: Opnieuw verlies voor SPM Shoeters in halve finale: Bosschenaren op 1-2 achterstandDuel 4: SPM Shoeters in Zwolle te sterk voor Landstede Basketbal: trekt stand gelijk in play-offsDuel 5: SPM Shoeters overklast Landstede Zwolle en staat weer op voorsprong: 3-2Duel 6: SPM Shoeters onderuit tegen Landstede Basketbal Zwolle: beslissingsduel voor finaleplek volgt