Grote brand Chaam bedreigde asielzoekerscentrum Gilze: veertig bewoners elders op terrein opgevangen

18 mei 2015 om 00:16
nl
Een asielzoekerscentrum (AZC) in Gilze dreigde zondag ontruimd te worden in verband met een zeer grote natuurbrand die in de buurt woedde. Dat bleek even later niet nodig te zijn. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meldde dat de bewoners niet van het terrein af hoefden. De Veiligheidsregio Midden en West-Brabant meldde dat ongeveer veertig mensen wel elders op het terrein zijn opgevangen, omdat het vuur een gebouw van het AZC bedreigde.
Geschreven door

De brand in natuurgebied de Chaamse bossen was lastig te bestrijden, meldde de brandweer, in verband met de bereikbaarheid. Er stond ongeveer 60 hectare grond in brand. Tegen elf uur 's avonds meldde de Veiligheidsregio dat de brand zich niet meer uitbreidde, dat er minder rook is, maar dat er nog wel stankoverlast was.
ZIE OOK: Zeer grote brand bossen Chaam breidt zich niet meer uit, wegen afgesloten, 60 á 70 hectare in brand
Ramen gesloten houdenMensen die in de baan van de rook woonden, konden beter ramen en deuren dicht houden en ventilatiesystemen uitzetten. Aan recreanten vroeg de Veiligheidsregio het gebied te verlaten. De rook trok over de Chaamseweg en Gilzeweg tussen Chaam en Gilze en richting Alphen en Poppel. De Gilzeweg werd afgesloten.
De brandweer zette veel personeelsleden en materieel in. Die kwamen vanuit de wijde omgeving naar Chaam om het vuur te doven. De landelijke eenheid van de politie hielp door met een helikopter het brandende gebied in kaart te brengen. Burgemeester Jan Boelhouwer kwam poolshoogte nemen bij de bestrijding van de brand.
Veel rookontwikkelingVoorbijgangers ontdekten de brand en meldden het. Er kwam volgens de woordvoerster van de Veiligheidsregio bij de brand veel rook vrij. Die trok over de Chaamseweg en Gilzeweg tussen Chaam en Gilze en richting Alphen en Poppel. De Gilzeweg was afgesloten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.