Experimenteren met bijstand: 'Minder verplichtingen, meer vertrouwen'

18 mei 2015 om 13:37
nl
Mensen in de bijstand raken eerder verdwaald in een woud van regels, dan dat ze ondersteund worden in hun zoektocht naar werk. Dat vindt de Eindhovense raadsfractie van GroenLinks, die een initiatiefvoorstel heeft ingediend. De partij wil experimenteren met een andere uitvoering van de Participatiewet.
Geschreven door

GroenLinks wil een groep bijstandsgerechtigden in Eindhoven twee jaar lang vrijwaren van de verplichtingen in de Participatiewet. De partij twijfelt aan de effectiviteit van de vele regels in de nieuwe wet.
'Strakke verplichtingen en stress'Het zoeken naar een baan is al niet makkelijk in Eindhoven, zo betoogt de partij. "Het aantal openstaande vacatures schommelt tussen de 1500 en 3000, ten opzichte van 15.000 werkzoekenden." Volgens de partij is er een flink gat tussen het aantal banen en het aantal werkzoekenden. Ook is er volgens de partij 'een mismatch' tussen de inhoud van de vacatures en de achtergrond en opleiding van de werkzoekenden.
"De Participatiewet lijkt er vanuit te gaan dat verplichtingen inwoners helpen om eerder een baan te vinden", zo schijft de partij in haar initiatiefvoorstel. Maar de serie aan verplichtingen is volgens de partij zo complex, dat 'de bijstandscliënt verdwaalt in het woud der regels'. "Soms zelfs met onbewuste overtredingen tot gevolg."
'Vertrouwen'De partij wil een groep bijstandsgerechtigden in Eindhoven meer autonomie geven. "De verwachting is dat bij het uitgaan van vertrouwen, het ontbreken van strakke verplichtingen en de daarmee gepaard gaande stress, de participatie vergroot wordt."
De partij wil voor deze groep bijvoorbeeld de regels rondom het bijverdienen versoepelen. "Juist dit soort banen zijn een goede opstap uit de uitkering. Nu nemen mensen kortdurend werk niet aan, omdat men daarmee de uitkering deels verliest."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.