Hoe zieke Helma Verhoeven uit Cuijk nog altijd voor toelaten álle hulphonden knokt

8 maart 2016 om 18:16 • Aangepast 21 november 2020 om 12:10
nl
De ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven uit Cuijk heeft dinsdag 'een flinke kluif' aangeboden aan enkele Eerste Kamerleden. De Kamerleden bespreken momenteel haar voorstel om mensen met een hulphond toe te laten tot openbare gelegenheden.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Verhoeven gaf de kluif aan Pauline Krikke (VVD) en Hans-Martin Don (SP), 'omdat het regelen van deze wetgeving een hele kluif is'. Helma vecht al jarenlang om hulphonden toe te laten tot restaurants, winkels en andere openbare gelegenheden.
Essentieel voor veiligheidOp dit moment zijn niet alle hulphonden toegestaan. De meeste mensen kennen alleen de blindengeleidehond, maar meer zijn afhankelijk van een viervoeter. Zo heeft Helma zelf hartproblemen, zware epilepsieaanvallen en problemen met haar bindweefsel, maar dit is niet meteen te zien.
Tóch is de hulphond essentieel voor haar eigen veiligheid, vertelde Helma eerder tegen Omroep Brabant. Haar hond merkt wanneer Helma een aanval krijgt en waarschuwt haar dan. Hij redde meerdere keren haar leven.
LEES OOK: Ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven uit Cuijk wint gevecht: haar hulphond mag overal binnen
Toegang geweigerdDesondanks wordt Helma's hulphond nog altijd vaak de toegang geweigerd in winkels of restaurants. In een VN-verdrag werd geregeld dat dat niet meer mag. Het was slechts een klein onderdeel van dat verdrag en Helma was bang dat dat in de Tweede Kamer niet zou opvallen.
In 2013 begon Helma een wandeltocht naar Den Haag om aandacht te vragen voor de kwestie. In januari stemde de Tweede Kamer uiteindelijk in met het verdrag. Het was een kroon op Helma's werk.
LEES OOK: Ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven uit Cuijk start met speciale voettocht richting politiek
Kamer bespreekt verdragDe Eerste Kamer bespreekt momenteel tijdens zogenoemde commissievergaderingen het VN-verdrag. Deze vergaderingen vinden voorlopig achter gesloten deuren plaats. De Kamerleden controleren of de Tweede Kamer wel alles zorgvuldig heeft behandeld.
"Naar verwachting wordt vóór het zomerreces het verdrag goedgekeurd, tenzij de Kamerleden het er niet helemaal over eens zijn. Het verdrag gaat namelijk over meer dan de hulphonden. Als de Kamerleden het oneens zijn, komt er een plenaire vergadering", vertelt Helma.
'Zeer positief'Maar het lijkt er in ieder geval op dat de Kamerleden Helma steunen. "Ze reageerden dinsdag zeer positief op mijn actie en gaven aan hoe bizar de situatie nu is", vertelt ze trots.
Helma zegt nauw betrokken te blijven bij het invoeren van de nieuwe regels, als die eenmaal zijn goedgekeurd. "Zo moeten er reclames komen om iedereen erop attent te maken dat alle hulphonden toegelaten mogen worden."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.