Video

Koepel voormalige Sterrenwacht Simon Stevin terug in Oudenbosch

19 mei 2015 om 14:54
nl
Met een enorme hijskraan is dinsdag in Oudenbosch de koepel van de voormalige Sterrenwacht Simon Stevin teruggeplaatst op het voormalige Jezuïetenklooster. In het klooster was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw de voorloper gevestigd van de legendarische Sterrenwacht Simon Stevin.
Geschreven door

"Dit is een heel emotioneel moment. Iedereen is er ook een beetje stil van." Herman Visia, voorzitter van de nieuwe Sterrenwacht Tivoli, is in zijn nopjes. Na jaren van voorbereiding staat de koepel weer op het 'oude' gebouw. Samen met andere enthousiastelingen is Visia al jaren bezig om de oude sterrenwacht in het voormalige klooster weer in oude glorie te herstellen.
Sterren kijken kan weer Nu de koepel weer op zijn plek staat, is de verwachting dat Sterrenwacht Tivoli aan het eind van de zomer haar deuren voor het publiek kan openen. Zoals vanouds zullen er dan weer waarneemavonden worden georganiseerd en natuurlijk ook rondleidingen en cursussen.
IJskoud gerestaureerd De voormalige Sterrenwacht Simon Stevin in Hoeven (later Quasar) ging in 2008 definitief dicht. Het complex ligt er nu verlaten en verloederd bij. De oude koepel die nu terug is in Oudenbosch, is eerst grondig gerestaureerd. "Zandstralen kon niet want dan zouden ze er dwars doorheen zijn gegaan", vertelt Visia. "Ze hebben het nu gedaan met ijskorreltjes. De koepel is nu weer schitterend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.