Geen wietteelt door gemeenten: Tweede Kamer blokkeert plannen - Omroep Brabant

Geen wietteelt door gemeenten: Tweede Kamer blokkeert plannen

19 mei 2015 om 18:05
nl
Het kabinet mag gemeenten geen enkele ruimte geven om zelf wiet te telen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdagmiddag een motie van die strekking van het CDA.
Geschreven door

Veel gemeenten willen in de strijd met de drugscriminaliteit en voor een betere volksgezondheid experimenteren met de productie van hennep voor coffeeshops. Het kabinet is tegen die gereguleerde wietteelt.
Maar steden als Utrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen en Rotterdam laten onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn voor recreatieve gemeentelijke wietteelt. Ook Tilburg en Breda zijn bereid mee te betalen aan het onderzoek.
Stemming: 75 vs. 70In de motie riep het CDA-Kamerlid Peter Oskam de regering op om gemeenten geen enkele ruimte te geven om de onderzochte plannen naar gereguleerde wietteelt ook echt in de praktijk te brengen. Vijfenzeventig Kamerleden waren voor de motie en zeventig Kamerleden stemden tegen.
'Uitstel, geen afstel'Wethouder Berend de Vries van de gemeente Tilburg laat weten erg teleurgesteld te zijn over de motie. De wethouder heeft zijn hoop nu gevestigd op zijn partij D66, die volgens hem werkt aan een nieuw wetsvoorstel voor gereguleerde wietteelt. "Dit is uitstel, geen afstel", zo laat de gemeente Tilburg weten.  
Coffeeshophouder Willem Vugs uit Tilburg is niet verrast door de houding van de Tweede Kamer. "Het verbaast me niets dat er zo halstarrig wordt vastgehouden aan de lijn van het kabinet. Maar wij zijn ook niet een voorstander van de onderzoeken. Wij zien meer in legalisering van de hele keten."
Huidig beleid onhoudbaarBurgemeester Paul Depla van Breda is teleurgesteld dat de Kamer de CDA-motie steunt ‘zonder een alternatief te bieden’. De Kamer geeft hiermee volgens hem geen antwoord op de vraag hoe het dan wel moet. Hij noemt het huidige beleid onhoudbaar.
Depla is, onder meer vanuit zijn vorige functie als burgemeester van Heerlen, nauw betrokken bij het onderwerp van gereguleerde wietteelt en het onderzoek hiernaar. Dat onderzoek gaat volgens hem gewoon door.
'Onderzoek Van Kempen gaat door'Volgens de gemeente Eindhoven richt de motie van Oskam zich vooral op ‘recreatieve gemeentelijke hennepteelt’. Het onderzoek van Van Kempen heeft volgende Eindhoven een veel ruimer doel. De gemeenten Eindhoven, Heerlen, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam laten de Nijmeegse hoogleraar Piet Hein van Kempen onderzoeken of internationale mensenrechten de gereguleerde teelt van hennep kunnen rechtvaardigen. "Welke internationale verplichtingen tellen zwaarder, daar gaat dat onderzoek over",  aldus de gemeente Eindhoven.
De gemeente Eindhoven is van plan het onderzoek door te zetten. "Het feit dat het gaat om de 57 gemeenten, waar het merendeel van de Nederlandse coffeeshops is gevestigd, onderstreept het brede draagvlak dat op lokaal niveau bestaat over de negatieve effecten van het huidige beleid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.