Video

Demonstratie tegen sluiten IJssportcentrum Eindhoven: ‘Dit is het einde van het schaatsen voor mij’

19 mei 2015 om 22:07 • Aangepast 21 november 2020 om 18:20
nl
Sporters van alle leeftijden demonstreerden dinsdagavond bij het stadhuis in Eindhoven tegen de dreigende sluiting van ‘hun’ IJssportcentrum. De demonstratie sloot aan op de commissiesvergadering in de Eindhovense raadszaal, waar gehoor werd gegeven aan de klachten van sporters en belanghebbenden die vinden dat de gemeente ze in de kou laat staan.
Profielfoto van
Geschreven door

Het college wil IJssportcentrum Eindhoven, dat al jaren verlies lijdt, sluiten. Schaatsen en ijshockey behoren niet meer tot de kernsporten waar de stad in wil investeren. Dat betekent dat duizenden sporters het lokale platform voor hun ijssport mogelijk zien verdwijnen.

Wachten op privacy instellingen...

'Een mokerslag'De raadsvergadering van de gemeente begon om kwart over acht 's avonds. Verschillende sporters en andere belanghebbenden kregen het woord om argumenten voor of tegen de sluiting op tafel te leggen. Anderen waren simpelweg uit protest in de raadszaal aanwezig, al dan niet met grote spandoeken die blijk moesten geven van de onder hen heersende onvrede.
Ook veel jonge sporters deden mee aan de demonstratie. Onder hen is de Finse Isabella Pernice, een aanstormend talent in de kunstschaatswereld. ''Ik train vijf keer per week in Eindhoven. Als dit zou sluiten, zou dat echt niet leuk zijn.''

Wachten op privacy instellingen...

Lieke Moone sluit zich daar bij aan. ''Dat betekent het einde van het kunstschaatsen voor mij'', legt ze uit. Dat geldt niet alleen voor Lieke, want veel kunstschaatsers kunnen niet in andere regio's terecht. ''Dan moeten ze gaan trainen met hun concurrenten. Dat gaat niet. PSV traint ook niet in de ArenA'', legt vader René Moone uit.
Een commissievergadering zoals die van dinsdag hebben ze niet vaak meegemaakt in Eindhoven. Tientallen kinderen bezetten de raadszaal om met de politici een hartig woordje te spreken. Met name SP-wethouder Bianca van Kaathoven moet het ontgelden. ''SP, weg ermee. Weg met Bianca'', schreeuwen de schaatsliefhebbers. ''Prachtig dit initiatief'', zegt SP-raadslid Memis. ''Maar ik blijf de wethouder steunen.''
Eerder initiatiefOverigens is dit niet het eerste initiatief waarmee de sporters om aandacht proberen te vragen. Afgelopen zondag hielden de verenigingen een ' happening' bij het IJssportcentrum. Met een gevarieerd programma lieten ze zien waartoe ze in staat zijn, maar dat mocht tot zover niet baten.

Wachten op privacy instellingen...

Wethouder Bianca van Kaathoven laat weten dat sluiting van de ijshal "een pijnlijke keuze is", maar dat de bezoekersaantallen zijn gedaald en ijs nu eenmaal een dure onderneming is voor Eindhoven. Een definitieve keuze voor eventuele sluiting volgt later pas, als het onderwerp is behandeld in de gemeenteraad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.