SVB dwingt tot zwijgen: Zorgdorp Deurne krijgt geld, maar moet chaos rond pgb-geld geheim houden

20 mei 2015 om 09:10
nl
Woonzorgcentrum Zorgdorp Deurne is door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het zwijgen opgelegd over de problemen met pgb-geld. In ruil voor een snelle betaling van de salarissen van de negentig medewerkers van het woonzorgcentrum verbood de overheidsdienst de directrice van Zorgdorp Deurne om te praten over de chaos bij het uitbetalen van persoongebonden budgetten.
Geschreven door

Zorgdorp Deurne dreigde in maart naar de rechter te stappen. De SVB wilde dat voorkomen en trof een schikking waarvan de geheimhouding deel uitmaakte.
Directrice Kitty Beelen moest beloven dat ze geen negatieve uitlatingen meer zou doen over de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten. Zo moest ze een tweet versturen met de tekst: ‘Probleem tot onze tevredenheid opgelost’ #pgbalarm. Nu achteraf vindt ze dat zuur. "Maar we hadden toen nog de illusie dat er een oplossing zou komen", zegt Beelen. "En mijn prioriteit ligt nu eenmaal bij onze medewerkers en cliënten. Als het moest zou ik zelfs een dansje doen."
Pgb's weer niet betaaldBeelen zegt dat ze niet anders kon dan de overeenkomst accepteren zodat ze haar personeel kon betalen. Ze zoekt nu toch de publiciteit omdat de pgb's deze maand weer niet betaald zijn.  
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is verbaasd over de afspraken en heeft de SVB om opheldering gevraagd. Volgens de Sociale Verzekeringsbank is het gebruikelijk dat er een geheimhoudingsverklaring wordt gevraagd in geval van een schikking. Ze deden een schikking omdat Zorgdorp Deurne had gedreigd naar de rechter te stappen om betaling af te dwingen.
'Complete chaos'Medewerkers van veel zorginstellingen worden betaald van de persoonsgebonden budgetten van de bewoners. Tot eind vorig jaar kregen mensen die recht hadden op een pgb dat rechtstreeks op hun rekening gestort, maar vanaf 1 januari lopen de betalingen via de SVB om fraude te voorkomen.
Kamerlid Mona Keijzer van CDA noemt de gang van zaken 'machtsmisbruik door een overheidsinstelling'. Kitty Beelen volgt het debat en zegt dat ze woensdagmiddag rond de tafel gaat met andere zorginstellingen om samen een schadeclaim in te dienen. Ook zijn ze bezig een kort geding op te starten tegen SVB. Woensdag zou er in de Tweede Kamer een debat over de chaos rond de pgb-betalingen zijn, maar dat is uitgesteld.
De gemeente Den Bosch vroeg eerder deze week in een brief aan staatssecretaris Van Rijn dringend aandacht voor de problemen rondom het persoonsgebonden budget (pgb).
MeldpuntEerder vertelde Beelen al in het achtergrondprogramma 'Onder Ons' van Omroep Brabant dat 'de SVB het helemaal niet aankan en dat het een complete chaos is'. Ze richtte daarom een meldpunt op: #pgbalarm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.