Dementerende vrouw in diepe coma: ontslagen verpleegster vervolgd voor medische blunder in Eindhoven

20 mei 2015 om 13:02
nl
Het Openbaar Ministerie heeft besloten een verzorgster van verpleeghuis Wilgenhof in Eindhoven strafrechtelijk te vervolgen. De inmiddels ontslagen verzorgster moet voor de rechter komen omdat zij een bewoonster van het verpleeghuis in een diepe coma bracht na het toedienen van een overdosis insuline. "Haar wordt verweten onzorgvuldig te hebben gehandeld, waardoor er lichamelijk letsel is ontstaan", licht een woordvoerder van justitie toe.
Geschreven door

Dat gebeurde in oktober 2012 op een gesloten afdeling van verpleeghuis Wilgenhof in het Eindhovense stadsdeel Stratum. Justitie heeft vooralsnog geen plannen om Vitalis Zorg Groep, de overkoepelende zorgorganisatie waar Wilgenhof onder valt, ook strafrechtelijk te vervolgen.
Vitalis laat in een reactie weten de situatie ‘enorm te betreuren’. “We hebben onze excuses gemaakt aan het slachtoffer en aan haar familie. Dit is uiteraard nooit onze bedoeling geweest. We verlenen alle medewerking en wachten het onderzoek af”, aldus een woordvoerder.
Geen bijscholingDe verzorgende werd een jaar na het incident aangehouden voor poging tot doodslag. Na verhoor mocht ze weer naar huis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is van mening dat de vrouw niet als verzorgende mocht werken omdat ze jaren geen bijscholing had gehad.
Vitalis zag geen andere optie dan haar te ontslaan. “Iedereen kan fouten maken, dat is menselijk, maar deze mevrouw loog ook over bepaalde behandelingen die ze had verricht.”
De dementerende vrouw kreeg insuline toegediend omdat haar bloedsuikerspiegel niet in orde was. Door de verkeerde hoeveelheid werd de injectie de vrouw bijna fataal. Justitie doet al ruim twee jaar onderzoek naar het incident.[YouTube:body:https://youtu.be/meWAp89_5KU]
Eerder incidentWilgenhof kwam in 2013 ook al negatief in het nieuws. Een 82-jarige bewoner was toen een dag spoorloos en werd vervolgens gewond gevonden in het trappenhuis. De man overleed enkele dagen later.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.