Video

Verwoestende tornado treft kippenboer én komkommerkweker in Heusden: tonnen schade

20 mei 2015 om 11:41 • Aangepast 25 april 2020 om 03:47
nl
Kapot, machteloos en verslagen. Zo voelt kippenboer Maarten Verberne uit Heusden, gemeente Asten, zich nadat dinsdagavond een tornado zijn kippenschuur volledig had verwoest. Ook dorpsgenoot en komkommerkweker Gerard Aarts werd zwaar getroffen. Hij schat de schade op zo'n 2 tot 2,5 ton.
Geschreven door

Volgens Verberne moeten in zijn geval ongeveer 15.000 kippen waarschijnlijk worden geruimd. “In deze stal kan ik geen kippen meer houden”, legt hij verslagen uit terwijl hij de puinhoop bekijkt.
[Tweet:body:https://twitter.com/FerencTriki/status/600904062759018497]
Wat er precies gaat gebeuren met de kippen was woensdagochtend nog niet duidelijk. Verberne is namelijk nog in afwachting van de verzekering en tot die langs is geweest, mag de pluimveehouder niks doen. In het dak van de schuur zou veel asbest zitten en daarom is de omgeving van het bedrijf afgezet.
Geen schade bij campingHet is dus één grote puinhoop op het terrein van Verberne aan de Gevlochtsebaan in Asten-Heusden. En heel opvallend is dat op een camping, circa vijftien meter verderop, weinig aan de hand is. De tenten daar staan nog gewoon overeind, zo constateert onze verslaggever ter plekke. Wel is de eigenaar druk bezig met het opruimen van glas. Een kas van komkommerkwekerij Gerard Aarts even verderop is gesneuveld en het glas is op het terrein van de camping beland.[Tweet:body:https://twitter.com/FerencTriki/status/600932376122908672]
Een hectare van het komkommerbedrijf is weggevaagd, zo ziet onze verslaggever. De vader van de kweker vertelt dat ze eerder ook wel eens glasschade hebben gehad. "Maar in deze omvang niet", vertelt hij geschrokken.
Duizenden kippen los door stalMet de kippenschuur van Verberne is het niet anders gesteld. Alleen het geraamte en twee buitenmuren staan nog overeind. Duizenden kippen lopen los door de stal. “Ik ben kapot. Het is een drama”, vertelt Verberne verslagen. “De stal zal helemaal plat moeten. Het is mijn kostwinning en die is weg.”
Video van tornadoOp een kort filmpje van de lokale omroep SIRIS is te zien hoe de tornado over de kippenschuur van Verberne raast. [YouTube:body:https://youtu.be/48DTWJn8nyg]
Telefoontje van buurmanOp het moment van de tornado was Verberne niet op zijn bedrijf aanwezig. Hij was thuis om te eten toen hij een telefoontje kreeg van de buurman van zijn bedrijf. Toen Verberne vervolgens bij de schuur aankwam, trof hij de ravage aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.