‘Puinzooi moet worden opgeruimd’, Zorgdorp Deurne bereidt collectieve schadeclaim voor tegen SVB - Omroep Brabant

‘Puinzooi moet worden opgeruimd’, Zorgdorp Deurne bereidt collectieve schadeclaim voor tegen SVB

20 mei 2015 om 15:33
nl
Zorgonderneemster Kitty Beelen van Zorgdorp Deurne bereidt, samen met zeven andere zorginstellingen, een collectieve schadeclaim voor tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Woensdagmiddag komen de partijen voor het eerst bij elkaar. Dat heeft Beelen woensdag laten weten.
Geschreven door

“Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen. Na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Bedrijven lijden financiële schade'', stelt Beelen.
ZIE OOK: SVB dwingt tot zwijgen: Zorgdorp Deurne krijgt geld, maar moet chaos rond pgb-geld geheim houden
Persoonsgebonden budgetVolgens haar gaat er nog altijd van alles mis met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten door de SVB. Zo worden er verkeerde bedragen overgemaakt, dubbele betalingen gedaan, of bedragen overgeboekt waar niks bij staat. De gemeente Den Bosch heeft het probleem ook al aangekaart in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn.
Eerder op de dag werd bekend dat de SVB Beelen geheimhouding had opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Dat gebeurde nadat zij in maart had gedreigd naar de rechter te stappen om de betalingen te krijgen. De onderneemster zou een boete krijgen als zij wel met de pers zou praten.
MachtsmisbruikIn de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op de kwestie. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft het bestuur van de SVB op het matje geroepen. "Het kan niet aan de orde zijn dat klanten worden beperkt in het uiten van een mening dan wel een mening wordt opgelegd over de dienstverlening van de SVB. Het is niet acceptabel dat dit onderdeel uitmaakt van deze schikking'', aldus Klijnsma. Volgens haar heeft de SVB nog niet eerder dergelijke overeenkomsten gesloten met zorgaanbieders.  
'Omkoping'Renske Leijten van de SP-Tweede Kamerfractie noemt de handelwijze van de SVB in deze zaak "een soort van omkoping". Het riekt naar een zwijgcontract, want mevrouw Beelen had recht op het pgb-geld. Het is ook de kop in het zand steken, want met het verbod aan Zorgdorp Deurne om iets negatiefs te zeggen, is de chaos bij de SVB niet opgelost, aldus het SP-Kamerlid.
Ook de regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat dit niet mag en niet kan. De PvdA spreekt van ‘een bizarre eis' en de VVD vindt het ‘onbegrijpelijk' dat zulke ‘rare eisen’ worden gesteld. Het CDA is boos en vindt dat er sprake is van machtsmisbruik van mensen die in problemen zijn gekomen door het opgelegde pgb-beleid.
ZIE OOK: Meldpunt voor problemen met pgb’s in Brabant
BoetebedingVolgens CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer ligt de verantwoordelijkheid van deze situatie dan ook bij staatssecretaris Van Rijn. Ze wil dat het boetebeding van tafel gaat, ook bij mogelijke andere gevallen. Keijzer zou dat woensdagavond in debat over het persoonsgebonden budget aan de orde stellen maar dat debat is uitgesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.