Directeur Eindhovens transportbedrijf bezorgd over veiligheid chauffeurs: 'Ik ga kijken in Calais'

20 mei 2015 om 23:56
nl
"Ik wil zelf zien wat er nu eigenlijk aan de hand is." Directeur Piet Daniëls van het Eindhovense transportbedrijf Scherpenhuizen maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn chauffeurs bij Calais. De situatie met migranten die in Calais vrachtwagens bestormen om illegaal te reizen loopt uit de hand. "Mijn chauffeurs zijn gewoon bang."
Geschreven door

Binnenkort zal Piet Daniëls naar Calais afreizen. Hij hoopt dat er wat gebeurt. "Het klinkt raar, maar ik hoop dat we ergens bij Calais stil komen te staan. Alleen bij stilstaande vrachtwagens slaan ze namelijk toe."    
'Je kan er niets tegen doen'Volgens Daniëls hebben zijn chauffeurs goede sloten op hun wagens. "Maar die migranten lopen rond met grote betonscharen waardoor de sloten gemakkelijk open te knippen zijn. Onze chauffeurs hebben de opdracht om niet te stoppen bij Calais, maar bij een file moeten ze wel."                          
Contact met de Eurotunnel, de organisatie achter de Kanaaltunnel, heeft nog weinig opgeleverd. "Zij erkennen het probleem, maar staan ook machteloos. Ze gaan de CO2-scan, waarmee kan worden gekeken of er mensen onder of in de wagen zitten, uitbreiden. Dat moet in augustus klaar zijn. Het is wel een stap in de goede richting, maar de scan kost wel extra tijd en dat is voor ons als bedrijf weer nadelig."  
'Lading besmeurd met uitwerpselen'Scherpenhuizen is één keer geconfronteerd met illegalen die waren meegereisd. Tegenover Transport Online doet Daniëls zijn verhaal. “Er zaten er tien in de lading bij een charter van ons. Die kwamen er pas uit aan de overkant. Zodra de deuren open gingen, vluchtten ze allemaal een kant op. Maar de hele lading, verse producten, was besmeurd met uitwerpselen. De klant hoefde dat natuurlijk niet meer.”
Soms worden chauffeurs vastgezet op verdenking van mensenhandel. "Terwijl die jongens er echt niets aan kunnen doen. Wij laden de wagens helemaal vol zodat er binnenin in elk geval geen plek is voor verstekelingen."
'Gaat nog eens goed fout'Remon van Es werkt als chauffeur bij Scherpenhuizen. Hij heeft gefilmd wat hij bij Calais heeft meegemaakt. Onder andere op GeenStijl verscheen zijn filmpje.
"Vroeg of laat gaat dat nog eens goed fout. Wat gaat er gebeuren als er eentje op de assen wil klimmen en op dat moment rijd ik net aan? Dan ben ik als chauffeur zijnde de klos en wil ik niet weten wat er met mij en mijn auto gaat gebeuren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.