Bewoners Adonislaan Helmond kunnen nog steeds niet naar huis, pas volgende week uitsluitsel

20 mei 2015 om 17:52
nl
De bewoners van de door diesellucht geteisterde huizen aan de Adonislaan kunnen niet met Pinksteren thuis zijn, zoals de bedoeling was. Niet eerder dan volgende week dinsdag worden de resultaten verwacht van een uitgebreid onafhankelijk onderzoek naar de luchtkwaliteit in de getroffen huizen. De bewoners zijn er echter niet gerust op.
Geschreven door

Vorige week heeft de gemeente Helmond de gaten en kieren vanuit de kruipruimten in de zes huizen laten dichtkitten. Daarna zijn de woningen geventileerd om de nog aanwezige dampen eruit te krijgen. De afgelopen 24 uur is het ventileren gestaakt, om een neutrale situatie te creëren.
Géén oplossingJordy van Traa is één van de bewoners. Hij is bang dat de kit waarmee gewerkt is géén oplossing biedt. "Er is géén enkele garantie dat die kit de dieseldampen tegen kan houden. Je moet lijkt me ook eerst weten wat het probleem precies is en waar het vandaan komt, wil je een definitieve oplossing vinden", zo zegt Van Traa in het Omroep Brabant-televisieprogramma 'Onder Ons'.
Meting gestartWoensdag rond het middaguur is een onafhankelijke instantie begonnen met een uitgebreide meting en onderzoek, meldt de gemeente. Dat onderzoek gaat twee volle dagen in beslag nemen voor een zo betrouwbaar en zorgvuldig mogelijke meting.
Komende vrijdag wordt het onderzoek afgerond en op de dinsdag na Pinksteren worden de resultaten van dat onderzoek verwacht. Op basis daarvan bepaalt de GGD of de huizen vanuit gezondheidsoogpunt veilig genoeg zijn voor bewoning.
Pas halverwege volgende week duidelijkheidDe gemeente Helmond verwacht hierover op dinsdag of woensdag na Pinksteren duidelijkheid te kunnen geven. Op dinsdag 19 mei zijn de bewoners over deze nieuwe planning geïnformeerd. Zij zijn het erover eens dat zorgvuldigheid voor snelheid gaat. Ze willen graag volledige zekerheid over of de gezondheidssituatie in hun huizen, om er veilig terug te kunnen keren.
Eerder had de gemeente de verwachting uitgesproken dat iedereen met Pinksteren weer thuis zou kunnen zijn. Dat wordt nu dus uitgesteld.
Oorzaak nog steeds onbekendDe gemeente doet dus ondertussen nog steeds onderzoek naar de oorzaak van de penetrante dieselstank. Er wordt historisch onderzoek gedaan en verder is er onderzoek gedaan naar de bodem en het grondwater in de tuinen en in de riolering. Ook van dit onderzoek worden de eerste resultaten na Pinksteren verwacht.
Brabant Water heeft na onderzoek vastgesteld dat er met het drinkwater in de getroffen huizen niets mis is, zo meldt de gemeente Helmond woensdag.
Bed wordt gemistIntussen zitten de bewoners van vijf woningen nog steeds in een hotel. De kosten worden betaald door de gemeente. "Dat is goed geregeld maar je mist nog steeds je eigen huissituatie. Zo mis ik mijn eigen bed heel erg en de planten geef ik géén water meer want die hangen na twee weken toch al slap", zo zegt een aangeslagen Jordy van Traa. De bewoners vinden overigens dat de gemeente wel wat beter kan communiceren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.