Van Loon en Swaanen topfavorieten eindoverwinning ELE Rally

20 mei 2015 om 22:30 • Aangepast 25 april 2020 om 03:49
nl
De eindoverwinning in de ELE Rally belooft weer een ouderwetse strijd te worden tussen Erik van Loon uit Riethoven en Jeroen Swaanen uit Vessem. De twee rallyrijders staan met supersnelle World Rally Cars aan de start van het evenement, dat eind deze maand wordt georganiseerd rond Helmond en Eindhoven. "We kunnen ons niet verstoppen. We doen ieder jaar mee voor de overwinning en dat is dit jaar niet anders", aldus Jeroen Swaanen.  
Geschreven door

Erik van Loon komt aan de start met een tweeliter Subaru Impreza World Rally Car (WRC). Swaanen kan beschikken over een Ford Fiesta WRC. In de wagen van Swaanen ligt een 1600 cc motor. Swaanen lijkt dus in het nadeel. "Van Loon heeft al een paar keer met een 1600 de ELE Rally gereden en zei iedere keer dat zo'n auto trager is dan een tweeliter. Ik hoop dat we het tegendeel kunnen bewijzen."    
De Jong& Becx outsidersOutsiders voor het eindklassement zijn Bob de Jong uit het Belgische Essen, die in 2014 de ELE Rally won, en Michiel Becx uit Vessem. Beiden komen met een R5-wagen naar de ELE Rally. Een iets goedkopere categorie, die op termijn de WRC in nationale kampioenschappen definitief moet vervangen. Becx start met de Ford Fiesta R5 waarmee hij dit seizoen uitkomt in het Belgian Rally Championship. De ELE Rally wordt zijn eerste krachtmeting met de snelste rallyrijders uit Nederland. "Als ik naar het deelnemersveld kijk dan denk ik dat wij op een zesde plaats thuis horen. Onze auto heeft niet zoveel topsnelheid als de WRC's en de Mitsubishi Lancer van Piet van Hoof (Wintelre). De ELE Rally heeft veel rechte stukken, daar verliezen wij veel tijd."
Toch wordt er veel verwacht van De Jong en Becx. Swaanen is in ieder geval op zijn hoede. "Ik heb al eens een keer in zo'n R5 gereden. Dat zijn snelle auto's. Ik geloof niet dat er enorm veel verschil is met een WRC. Die mannen zitten straks in de achterhoede te wachten op het moment dat Erik en ik in het heetst van de strijd een fout maken. Ik moet dus zorgen dat ik scherp ben en geen fouten maak."  
Nissan 350Z ChallengeNog een betrekkelijke nieuwkomer is Stijn van Bree uit Nuenen. Hij rijdt dit jaar zijn tweede ELE Rally en voor het eerst in de Nissan 350Z Challenge. Dat is een onderdeel van het Nederlands kampioenschap waar alleen Nissans aan meedoen. "Het gaat toe nu toe best goed. Mijn doel is uiteindelijk aan het einde van het seizoen in de top 4 te staan. Door het uitvallen van anderen sta ik nu tweede in de Nissan Challenge. Ik ben dik tevreden."
Net als voor Swaanen en Becx is de ELE Rally ook voor Van Bree zijn thuisrally. De doelstelling ligt dit keer dus net iets hoger. "Mijn moto is genieten, leren en dan pas presteren. Ik weet dat er een paar mensen sneller zijn dan ik, maar het blijft een mechanische sport. Mensen kunnen uitvallen, dus ik zou zeer blij zijn als ik aan het einde van de rally in de top-3 zou staan."  
Omroep BrabantDe ELE Rally wordt gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 mei. De hele rally is te volgen via een liveblog op de website van Omroep Brabant. Vanaf zondagochtend is op Omroep Brabant tv een uitgebreide samenvatting te zien van de ELE Rally.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.