Oud-burgemeester Helmond Fons Jacobs nog steeds gebukt onder gevolgen bedreigingen

21 mei 2015 om 12:29
nl
Fons Jacobs heeft er nog altijd last van dat hij als burgemeester van Helmond negen maanden moest onderduiken vanwege ernstige bedreigingen. Jaren later weet hij nog steeds niet vanuit welke hoek de dreigementen kwamen. Ook dat ervaart de oud-burgemeester als zeer vervelend. HIj vindt ook dat het Openbaar Ministerie (OM) te weinig informatie geeft. Desgevraagd laat een woordvoerster van het OM weten dat ze hierop niet in wil gaan.
Geschreven door

Jacobs kwam woensdagavond tot zijn uitspraken in het L1-tv-programma Avondgasten. Hij uitte daarin zijn medeleven aan burgemeester Jos Som van Kerkrade, die ook wordt bedreigd. Jacobs vertelde verder dat hij bereid is om Som te ondersteunen.
TraumaJacobs vertelde dat de dreiging een rol blijft spelen in zijn privéleven, ook na al die jaren. "Bij iedere situatie in mijn omgeving die dreigend is of zou kunnen zijn, of waar ik mee geconfronteerd word, herinner ik mij die situatie van die negen maanden", aldus de oud-burgemeester van Helmond, "mensen zouden het kunnen omschrijven als een trauma, ja."
Jacobs overwoog ten tijde van de dreiging te stoppen als burgemeester. Maar dat ging hem uiteindelijk te ver. "Dit hoort niet in het openbaar bestuur en daar moet je zo lang mogelijk vechten om de onafhankelijke besluitvorming te beschermen", zei Jacobs.
Geen daders gepaktJacobs blijft het eveneens dwarszitten dat het Openbaar Ministerie nog steeds geen antwoord op al zijn vragen kan geven. Hij heeft pas nog om opheldering gevraagd om te weten waar de dreiging vandaan kwam en waarom hij er in zijn eigen huis rekening mee moet blijven houden. Ook toen kreeg hij nul op het rekest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.