ZLTO: ‘Brabantse kunstmest mogelijk grondstof voor bommen terroristen’

21 mei 2015 om 12:12
nl
Kunstmest van Brabantse boeren wordt mogelijk gestolen voor terroristische doeleinden. Dat zegt woordvoerder Maarten Leseman van landbouworganisatie ZLTO. "Kunstmest die gestolen wordt bij boerderijen zou gebruikt kunnen worden als grondstof voor het maken van bommen", zo zegt hij tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

Boerderijen zijn steeds vaker het doelwit van criminelen. Volgens de ZLTO gaat het om georganiseerde criminaliteit uit Oost-Europa. Bendes stelen gereedschappen, tractoren en diesel op bestelling, is het vermoeden van ZLTO. "Boeren: doe de staldeuren op slot", zo zegt woordvoerder Maarten Leseman.
Landelijke campagneDe kunstmest zou als grondstof voor explosieven een gewild product zijn voor terroristen. "Ook de coördinator terrorismebestrijding waarschuwt voor dit soort zaken", zo zegt Leseman. "Boeren houden er niet van om de deuren  op slot te doen en een camera te hangen, maar toch is dat nodig", verduidelijkt Leseman. Woensdag begon een landelijke campagne tegen de diefstal bij boerderijen, door ZLTO en het Ministerie voor Veiligheid en Justitie.
Diverse inbraken gemeldBoeren brengen elkaar regelmatig op de hoogte van diefstallen en inbraken. Zo zijn er in de regio Midden-Brabant veel meldingen. Er zijn niet alléén landbouwmachines gestolen, maar ook gereedschappen en zelfs speelgoed van de kinderen zoals trampolines.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.