'OM vroeg nooit om arrestatie The Grass Company-oprichter Johan van Laarhoven in Thailand'

21 mei 2015 om 14:20 • Aangepast 21 november 2020 om 18:18
nl
Volgens de landsavocaat heeft justitie nooit gevraagd om de arrestatie van de Tilburgse coffeeshopoprichter Johan van Laarhoven in Thailand. Dat zei hij donderdag in het hoger beroep van de zaak die is aangespannen door de advocaat van Van Laarhoven, oprichter van de The Grass Company-keten.
Profielfoto van
Geschreven door

De Tilburger zit inmiddels bijna een jaar vast in de Thaise gevangenis. Dat komt volgens zijn advocaten omdat het Nederlandse Openbaar Ministerie de Thaise overheid heeft gevraagd de oprichter van de coffeeshop te verhoren in verband met een witwaszaak. Thailand besloot daarop om Van Laarhoven, die in Thailand woont, vast te zetten.
Schrijnende situatieVan Laarhoven's advocaat Gerard Spong hield donderdag een pleidooi van 75 minuten, waarin hij pleit voor uitlevering aan Nederland.
De advocaat legde de focus op de schrijnende situatie waarin Van Laarhoven verkeert. Ook vindt de verdediging van Van Laarhoven dat een PowerPoint-presentatie die justitie in Thailand gebruikte om de zaak te duiden onvolledig is.
Inval in kantoorpand Grass CompanyOp het moment dat Spong zijn pleidooi hield, was er een inval in het kantoorpand van The Grass Company in de Kooikerstraat in Tilburg. Volgens advocaat Spong is dat 'geen toeval'.
Spong noemt de inval 'schunnig en onaanvaardbaar'. "Ik kan vanuit Den Haag geen rechtsbijstand geven aan mijn cliënt. Het is boze opzet van justitie."
‘Onjuist en eenzijdig’De landsadvocaat die de Staat vertegenwoordigd is van mening dat Spong een ‘onjuist en eenzijdig’ beeld schetst over de arrestatie van Van Laarhoven. Volgens de Staat heeft het Openbaar Ministerie nooit aan Thailand gevraagd om Van Laarhoven de arresteren. Volgens de landsadvocaat heeft Thailand op eigen houtje een strafrechtelijk onderzoek opgezet.
Van Laarhoven woont sinds 2008 in Thailand. Omdat ook daar onderzoek is gedaan naar zijn witwaspraktijken, vindt de landsadvocaat het onlogisch dat hij nu aan Nederland moet worden uitgeleverd. Mocht Van Laarhoven vrijkomen, dan komt Spong met een megaclaim voor justitie, zo kondigde hij al aan.

Wachten op privacy instellingen...

Erbarmelijke omstandighedenVan Laarhoven, wiens broer donderdag aanwezig was bij de civiele zaak in hoger beroep, wordt in Nederland verdacht van witwassen. Hij zit nu bijna een jaar vast in Thailand onder erbarmelijke omstandigheden. Liggend op zijn buik in een vieze, overvolle cel schrijft hij zijn 'brieven uit de hel van Bangkok'.
Hij deelt de cel met vijftig man: 'moordenaars en verkrachters', schrijft hij in een brief. Eind vorig jaar zag hij nog hoe er iemand voor zijn ogen doodgeslagen werd. Er lag dagen een lijk voor zijn neus.
'Risico genomen door te verhuizen'Het Openbaar Ministerie in Breda gaf in het verleden al aan niet blij te zijn met de arrestatie in Thailand, maar vindt wel dat Van Laarhoven een risico heeft genomen door naar Thailand te verhuizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.