Brabantse Boeren balen van vele diefstallen: 'Diefstal diesel is schering en inslag'

21 mei 2015 om 15:52
nl
Zitmaaiers, diesel, tractoren. Laptops, gsm-toestellen en tablets. Een trampoline. Of gewoon geld. Er wordt wat afgeroofd op het Brabantse platteland. Boeren zijn het dievengilde meer dan zat. "Bij de verzekering hoef je niet aan te kloppen, daar beur je niks van. Allemaal eigen risico."
Geschreven door

De Moer, een klein dorp tussen Tilburg, Dongen en Loon op Zand. Praat in de straten van het buitengebied met de boeren en ze hebben allemaal wel ervaring met diefstal van hun erf of uit hun boerderij. "Daarachter hebben ze twee aanhangers gestolen", wijst een varkensboer aan. "En bij de buren een zitmaaier. En diesel hè, dat hoor je echt veel."
CampagneHet is niet alleen in De Moer zo. De ZLTO ziet veel diefstallen in het buitengebied plaatsvinden. De boerenorganisatie waarschuwt met een nieuwe campagne haar leden om deuren af te sluiten, tractoren veilig te stallen en vooral goed op te letten. Zelfs kunstmest wordt gestolen. Volgens de boerenorganisatie is dat geschikt om bommen mee te fabriceren.
AttentieDe boeren in het buitengebied van De Moer hebben geen ervaringen met diefstal van kunstmest. Peter Oerlemans is na jaren boeren nu hobbyboer. Hij heeft samen met een aantal andere boeren een buurtpreventieteam opgericht. "We hebben er wel eens één in zijn kraag gevat met zijn allen. Een verdachte. Hij was bij zeven boerderijen binnen geweest. Toen moest ik zelfs de verdachte beschermen, zo boos waren de boeren."
Bij Oerlemans werd van alles gestolen, verschillende keren achter elkaar. "Koper, zitmaaiers, diesel." Hij gelooft niet dat je er veel tegen kan doen. "In het begin ben je alert, maar je kan niet alert blijven. Onze bedrijven kan je niet hermetisch afsluiten."
Stroomdraden doorgekniptDat heeft Ronald Kusters van Brouwers Groenaannemers wel gedaan. Een slagboom, een hek met spanning op elektriciteitsdraden, camera's.
"Het was hier wekelijkse kost. Vooral dieseldiefstal uit de vrachtwagens en tractoren. En we dachten met deze beveiliging van alle diefstallen af te zijn, maar we hadden het net staan en toen zijn ze gewoon gaan graven onder het hek door. Later hebben ze nog een keer alle stroomdraden doorgeknipt en hebben ze een gat in het hek geknipt. Zo blijven we wel bezig ja. Het is een hoop malheur."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.