Geen oehoe te bekennen, poging uil te vangen gaat vrijdagavond niet door

ETTEN-LEUR - Een drama voor Chris van Moergastel uit Etten-Leur. De man is een groot uilenliefhebber en houdt al jaren negen uilen in zijn achtertuin. Totdat iemand vorige week donderdag 's nachts de kooi openbrak en alle uilen - op één na - ontsnapten. Alleen de oehoe is nog gesignaleerd in de wijk. Een poging om de uil te vangen werd vrijdagavond afgeblazen. De oehoe was nergens meer gezien.
De tamme oehoe, een tienjarige vrouwtjesuil met de naam Beauty, is al meerdere keren gezien in de wijk waar Van Moergastel woont. Ook vrijdag dook ze op, bovenop een dak van een huis aan het Marijkeplein, zo'n vijftig meter verderop.

De andere zeven uilen zijn al een week spoorloos. "Ze zijn ten dode opgeschreven. Ik hoop dat we deze ene uil nog kunnen vangen, maar ik zie het somber in", zegt Chris van Moergastel.

Uil niet zelf benaderen
De tachtig centimeter grote oehoe is tam, maar Van Moergastel waarschuwt om Beauty niet zelf te benaderen. "Als dat gebeurt, bestaat de kans dat ze mensen aanvalt", zegt hij. "Een oehoe is enorm sterk, ze zet de nagels in je vlees en laat niet meer los. Op die manier kan ze zelfs een arm breken."

Het is onduidelijk waarom de kooi is opengebroken maar Van Moergastel heeft wel een vermoeden. "Misschien dat iemand in de buurt last had van de lokroep van de oehoe. Het is een vrouwtje en 's nachts roept ze om een mannetje. Mogelijk hield dat iemand uit z'n slaap."

'Ten dode opgeschreven'
De uilenliefhebber begrijpt niet waarom er tot zo'n drastische maatregel is overgegaan. "De uilen zijn tam, ik had ze al jaren. Ze weten niet hoe ze in het wild moeten jagen, dus eigenlijk zijn ze ten dode opgeschreven."

Van Moergastel heeft in de omgeving posters opgehangen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Meer over dit onderwerp:
etten-leur vogels uilen chris van moergastel