NAC: de 'verdwenen' goal van Ton Cornelissen tegen VVV Venlo

22 mei 2015 om 15:58
nl
NAC moet de komende twee weken in de eredivisie zien te blijven via de play-offs. De eerste wedstrijd is vrijdagavond in Venlo tegen VVV. Een club waar NAC in het verleden vaker tegen gespeeld heeft in de nacompetitie. Zoals in 1991 toen een doelpunt van spits Ton Cornelissen werd afgekeurd en NAC promotie op een haar na miste. Een goal die is 'verdwenen'.
Geschreven door

In het seizoen 1990/1991 draaide NAC goed in de eerste divisie. Met veel regionale jongens als bijvoorbeeld Peter Remie, Ton Lokhoff, Hans van den Dungen, John Smit en Ton Cornelissen in de gelederen plaatste de ploeg zich voor de nacompetitie.
Het ultieme doel was promotie naar de eredivisie en het uitzicht daarop was prima. NAC had Go Ahead Eagles en AZ al opzij gezet en als laatste hobbel naar het hoogste plan moest VVV worden verslagen.
Toto CornelissenNAC begon de serie tegen VVV op zaterdag 9 juni 1991 met een uitwedstrijd in Venlo. De Bredase ploeg reisde vol vertrouwen af naar Limburg, zij hadden namelijk Ton Cornelissen in de gelederen. De spits van NAC kende een fabelachtig jaar, hij werd met vijfendertig goals topscorer van de eerste divisie en ook nog eens speler van het jaar.
Het leverde hem de bijnaam 'Toto' Cornelissen op, naar de befaamde Italiaanse 'goaltjesdief' Toto Schillaci die furore maakte op het WK van 1990.
DoodschopHet eerste duel in Venlo werd echter een nachtmerrie voor Cornelissen. NAC verloor de wedstrijd met 1-0 en de topscorer van de Bredase club viel uit met een ernstige ribblessure.
"Ik was die wedstrijd goed gestart", herinnert Ton Cornelissen zich nog. "Maar na 29 minuten krijg ik een doodschop op mijn ribben. Het werd voor mij kritiek, ik kreeg geen lucht meer, en moest de wedstrijd staken. Het was Jeroen Boere die mij uit de wedstrijd schopte en juist hij maakte later ook nog de winnende voor VVV."  
NAC verloor weliswaar met 1-0, maar had nog de thuiswedstrijd om de zaak vlot te trekken. Geen man overboord dus, maar door de 'Europese regels' in de nacompetitie, uitdoelpunten tellen dubbel, was het wel link. Er moest gescoord worden en het was maar de vraag of superspits Ton Cornelisse op tijd fit zou zijn.
'Niets leek een groot feest in de weg te staan'"Ik had drie, vier dagen om mezelf op te lappen", zegt 'Toto' Cornelissen. "Dat is uiteindelijk gebeurd met injecties en andere medicatie, want ik kon nog niet eens mijn eigen veters vastmaken, zo pijnlijk was het. Ik wilde die wedstrijd gewoon spelen en promoveren met NAC. Daar hadden we gewoon recht op, gezien het fantastische seizoen dat NAC en ook ikzelf had."
"Ik deed geen warming-up en ging toch aan die wedstrijd beginnen in een kolkend NAC-stadion", vervolgt de oud-voetballer. "En het liep eigenlijk goed. Het werd 1-0 en 2-0 en ik kreeg zelf ook nog kansen." NAC stond op dat moment al met een been in de eredivisie. Niks leek een groot feest in de weg te staan. Maar het ging mis. "We krijgen dan een doelpunt tegen en het Europese systeem van uit- en thuisgoals dat nekt ons dan."
Verdwenen goalNa de goal van VVV, gemaakt door Jay Driessen, stonden de Venlonaren weer op punt van promotie. "Toen kwam het scenario dat we nog een goal moesten maken, anders promoveerden we niet. We hadden nog een minuut nog elf, twaalf en toen zijn vol op de aanval gegaan. Ik scoor zelf in blessuretijd nog een goal, waarbij ik zelfs nog langs twee man moest, maar Uilenberg (scheidsrechter, red.) keurde hem af. Op dat moment ben je heel teleurgesteld", vervolgt de oud-speler. "Ik was in mijn gedachte al juichend op weg naar de Grote Markt", aldus Ton Cornelissen.
"Het vreemde is dat er nooit beelden van de goal zijn vertoond", zegt de oud-speler. "En dat is best raar natuurlijk, want het was een cruciaal moment voor NAC. Niemand heeft ooit kunnen zien of het wel of geen buitenspel was, het zat niet in de samenvatting. Het moet toch terug te vinden zijn, maar niemand heeft het ooit kunnen achterhalen. Ik weet ook niet wat ermee gebeurd is."  
Valkuil voor NACVrijdagavond speelt NAC dus opnieuw tegen VVV Venlo. De situatie is nu anders, NAC strijdt niet voor promotie, maar tegen degradatie. Bovendien is het tweeluik met de Limburgers nog geen finale. Op papier zou NAC het karwei moeten kunnen klaren.
Maar Ton Cornelissen, ook scout bij de Bredase club, waarschuwt voor een aantal valkuilen. "Overmoed en overschatting, daar moet NAC voor oppassen. Dat je kwalitatief veel beter bent en het idee krijgt dat er niets kan gebeuren. Zoals wij eigenlijk ook in 1991 hadden, we gingen op zoek naar de derde treffer. Elk onoplettend moment kan funest zijn. Mentaliteit is de doorslaggevende factor in de nacompetitie en mentaal verwacht ik NAC sterk genoeg."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.