Son en Breugel denkt aan fusie met Nuenen om samen met Eindhoven sterk stedelijk gebied te worden

22 mei 2015 om 16:19
nl
Burgemeester en wethouders van Son en Breugel willen op termijn fuseren met de gemeente Nuenen zodat er een sterke gemeente ontstaat naast Eindhoven. Son en Breugel erkent het belang van een stedelijk gebied met Eindhoven als centrumgemeente. Dat gebied zou goed kunnen functioneren als de grote stad wordt omringd door sterke gemeenten.
Geschreven door

B&W schrijven dat Son en Breugel een krachtige en gezonde gemeente is. Tegelijk constateert het dagelijks bestuur dat de gemeente kwetsbaar is en dat daarvoor een bestuurlijke fusie nodig kan zijn.
Daily urban systemSon en Breugel ziet dat in een deel van Zuidoost-Brabant een stedelijk gebied ontstaat met Eindhoven als middelpunt. Dat leidt ertoe dat de omliggende, voornamelijk groene, gemeenten daarmee nauw verweven zijn. In Son en Breugel noemen ze dat zo: "Son en Breugel is nadrukkelijk onderdeel van het stedelijk gebied Eindhoven. Het is voor haar inwoners een daily urban system".
Niet uitleverenMaar Son en Breugel wil zich niet uitleveren aan de grote stad. Het college kiest voor een sterke regio waarin de centrumgemeente door een ring van enkele sterke gemeenten wordt ondersteund. Een gemeente met zo'n 40.000 inwoners vinden B&W een mooie schaal. Zo'n gemeente heeft slagkracht en kan de steeds ingewikkelder problemen die op gemeenten afkomen aan. Daarom wil Son en Breugel op termijn kiezen voor een bestuurlijke fusie met Nuenen.
De gemeente Nuenen heeft al eerder gezegd dat de zelfstandigheid van de gemeente eindig is. Nuenen gaf er toen de voorkeur aan om samen te gaan met Son en Breugel en Geldrop-Mierlo. Alleen als het echt niet anders zou kunnen, wilde Nuenen wel samengaan met Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.