Coffeeshops: 'Legaliseren is de enige oplossing'

22 mei 2015 om 17:03
nl
Tilburgse coffeeshophouders volgen met belangstelling het nieuws rond coffeeshopketen The Grass Company. De sluiting van het kantoor aan de Kooikerstraat en de inbeslagname van een grote hoeveelheid voorraad heeft ook gevolgen voor de andere Tilburgse wiethandelaren.
Geschreven door

De meningen lopen uiteen en niemand wil met naam en toenaam in de pers. Het ligt allemaal erg gevoelig, vertelt een coffeeshopmedewerker. De één is bang voor toenemende handel op straat. Weer een ander vindt het terecht dat als je de regels van toegestane voorraad overtreedt, er dan sancties volgen. "Iedereen heeft zich aan de hoeveelheid van 500 gram per coffeeshop te houden."
Voorraad is nodigMaar ja, coffeeshops zijn ondernemingen en die hebben klanten en dus voorraad nodig. Een van de eigenaren van een Tilburgse coffeeshop zegt dat hij met 500 gram per dag prima toekomt. "Ik kan daar mijn klanten prima mee van dienst zijn." Weer anderen pleiten voor een ruimere hoeveelheid voorraad. Hoe de winkels bevoorraad worden, blijft onduidelijk.
De klanten van The Grass Company kunnen vrijdag in ieder geval geen 'blowtjes' kopen. Door de sluiting en inbeslagname is de keten door haar voorraad heen. Bij Ochtendgloren (ook van The Grass Company) in de Piusstraat liggen vlak voor de middag nog een jointje of vijftien. "Maar die zijn over een uur op", zegt een medewerker. Het filiaal aan de Spoorlaan is uitverkocht.
GedoogbeleidWat duidelijk is, is dat het Nederlandse gedoogbeleid nog steeds voor frustraties zorgt bij de coffeeshopondernemers. Allemaal zeggen ze dat er maar één echte duidelijke oplossing is: legaliseren. "Aan de voorkant is alles oké, maar aan de achterkant is dat een heel ander verhaal. Het wordt tijd dat ze ons als ondernemers serieus nemen en als bedrijf gaan zien. Maar ja, hoe verander je dat, hè?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.