Nieuw college van Brabant is geïnstalleerd

22 mei 2015 om 18:49 • Aangepast 21 november 2020 om 18:15
nl
In het provinciehuis in Den Bosch is vrijdagmiddag het nieuwe college van Gedeputeerde Staten geïnstalleerd. Het college, dat zes provinciebestuurders telt, gaat de komende vier jaar Brabant besturen en bestaat uit VVD, SP, D66 en PvdA.
Profielfoto van
Geschreven door

De nieuwe provinciebestuurders werden gekozen door Provinciale Staten. De PVV verzette zich tegen de benoeming van SP'er Johan van den Hout omdat die zich in zijn vorige periode regelmatig negatief uitliet over de PVV. 'Een gedeputeerde onwaardig', aldus fractievoorzitter Alexander van Hattem.
Het nieuwe provinciebestuur bestaat uit Bert Pauli (VVD), Johan van den Hout (SP), Anne-Marie Spierings (D66), Christophe van der Maat (VVD), Henri Swinkels (SP) en Erik van Merriënboer (PvdA).

Wachten op privacy instellingen...

CDA in oppositieHet CDA zit sinds vrijdag voor het eerst in de oppositie. Fractievoorzitter Marianne van der Sloot noemde het bestuursakkoord van de vier partijen 'een abstract verhaal'. Volgens haar hebben de drie linkse partijen het in het college voor het zeggen, en niet de VVD.
Oppositiepartij PVV had weinig goede woorden over voor het bestuursakkoord. 'Een politiek cryptogram,' aldus fractievoorzitter Alexander van Hattem. Met een motie probeerde de PVV de Ruit rond Eindhoven weer op de agenda te krijgen.
Die motie kreeg steun van CDA en 50Plus. De VVD, die de nieuwe autoweg bij Eindhoven in de coalitie-onderhandelingen heeft ingeleverd, stemde tegen de motie. Als de VVD wel had ingestemd met de motie was er opnieuw een meerderheid geweest voor de Ruit in Provinciale Staten.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.