NAC Breda wint eerste duel in nacompetitie moeizaam van VVV-Venlo

23 mei 2015 om 03:27 • Aangepast 21 november 2020 om 18:15
Niet zonder geluk heeft NAC Breda vrijdagavond de eerste wedstrijd tegen VVV-Venlo in de play-offs om promotie/degradatie gewonnen. In Limburg zegevierde de ploeg met 1-0. Het doelpunt viel in de dertigste minuut en kwam op naam van Guyon Fernandez. De thuisploeg, en met name aanvaller Melvin Platje, was nogal onfortuinlijk in de afronding. Maandag is de return in Breda.

Absoluut dieptepunt van de wedstrijd in Venlo was een woeste trap van de inmiddels beruchte NAC-speler Joeri de Kamps in de onderbuik van Jeffrey Altheer. Arbiter Siemen Mulder deed de keiharde charge af met geel daar waar donkerrood op zijn plaats was geweest.

De Kamps kreeg in de afgelopen competitie twaalf keer geel. Altheer speelde na de 'aanslag' nog wel even door, maar moest zich op slag van rust toch laten vervangen. Maaskant liet na de wedstrijd weten dat het een 'belachelijke overtreding' was van zijn middenvelder.

Ook NAC-speler Henrico Drost werd uit de wedstrijd gekegeld. Al in de beginfase kreeg hij een zogenaamd ijsbeentje of paardenkus en moest hierdoor in de rust in de kleedkamer achterblijven. "Ik heb er behoorlijk last van", zegt de verdediger. "Ik hoop maar dat ik er maandag bij kan zijn."
Matig beginNAC begon matig aan het duel en kwam in de eerste helft al een paar keer goed weg. Al in de zesde minuut stuitte Melvin Platje in riante positie op doelman Jelle ten Rouwelaar, die vlak voor de rust op de doellijn hulp kreeg van ploeggenoot Mats Seuntjens.
NAC kreeg in de eerste helft ook een paar goede kansen. Adnane Tighadouini knalde na een kwartier op de paal. Na een half uur opende Fernandez beheerst de score, na een fraaie pass van Seuntjens.
"Mats (Seuntjens, red.) gaf een goede pass want ik hoefde hem alleen maar aan te nemen en af te maken. Het is een uitdoelpunt en telt dus eigenlijk voor twee. Het is een belangrijke goal."
Geluk voor NACNa de pauze drong VVV opnieuw sterk aan. De verdiende gelijkmaker wilde echter niet vallen. Platje had de meeste pech. De oud-spits van onder meer FC Volendam deponeerde eerst de bal van grote afstand op de lat en tikte kort daarna de bal op de paal.

Billen knijpen"Je kunt wel stellen dat we goed weg komen", zegt NAC-aanvoerder Dirk Marcellis. "Het was billen knijpen in de tweede helft, een bal op de lat en op de paal. Zij gaan alles of niets spelen, dat moeten ze omdat ze achter staan. Wij wilden profiteren van de ruimte die zou ontstaan, maar dat is niet gelukt. Het was alleen maar tegenhouden en hopen dat ie niet goed viel voor hen."
OverlevenNAC had het moeilijk in Venlo en kroop door het oog van de naald. Marcellis vreest dat de rest van de play-offs net zulke wedstrijden oplevert voor zijn ploeg. "Ik ben bang van wel"zo zegt hij. "Het verdient absoluut niet de schoonheidsprijs en dat weten wij ook. Dat het beter moet, weten we ook. Maar het is overleven en daar hoort dit af en toe bij. Als beter voetbal er niet in zit, moet het maar zo", aldus de captain van NAC.