Boetebeleid wisselt per gemeente: kans op boete grootst in Eindhoven van alle Brabantse gemeenten

23 mei 2015 om 09:39
nl
De kans om een boete te krijgen verschilt sterk per gemeente. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD en Reporter Radio. In Eindhoven is de kans op een boete groter dan in andere Brabantse gemeenten.
Geschreven door

Boa's (buitengewone opsporingsambtenaren) in Eindhoven zijn behoorlijk scheutig met het uitdelen van bekeuringen. Ze schreven er vorig jaar 12.754 uit. In Breda werden er 7530 boetes uitgedeeld.
'Niet meteen beboeten'De kans om een boete te krijgen in Tilburg is een stuk kleiner. Daar werden vorig jaar slechts 5154 boetes uitgedeeld door boa’s. “We hebben 23 boa’s in dienst”, vertelt gemeentewoordvoerder David Chapman aan AD. “Dat zijn er niet veel. Ze proberen eerst in gesprek te gaan met de burgers. Dus niet meteen beboeten, maar eerst waarschuwen. Dat werkt het beste.”
Jaap Timmer, expert publieke veiligheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam, spreekt van ‘complete willekeur'. Hij denkt dat de verscheidenheid aan gemeentelijk boetebeleid leidt tot ‘versnippering en totale rechtsongelijkheid’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.