Ontmanteling drugslab Etten-Leur na twee dagen klaar: 'We hebben twee volle vrachtwagens afgevoerd'

23 mei 2015 om 20:02
nl
Het kostte ruim twee dagen om een groot drugslab aan de Voorsteven in Etten-Leur te ontmantelen. Vrijdagavond rond tien uur was de klus geklaard. Een expert van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) spreekt van 'een groot en professioneel' lab. "We hebben twee volle vrachtauto's afgevoerd."
Geschreven door

Volgens de politie-expert gaan de spullen naar een speciale opslagplaats van justitie. "Er zijn een tweetal plekken waar de chemicaliën en hardware, zoals ketels, worden opgeslagen." De spullen en stoffen worden op die plekken onderzocht, gefotografeerd en opgemeten. "We kijken bijvoorbeeld of dezelfde soort ketel is gebruikt bij andere drugslabs."
Veilig stellenDaarna worden de spullen in het bijzijn van experts van de Landelijke Faciliteit Ontmanteling vernietigd. Het opruimen van een drugslab neemt bijna altijd veel tijd in beslag, zo legt de expert uit. "Deze keer hing er al een chemische lucht. Wij gaan als eerste naar binnen, kijken of er nog daders in een pand zijn en doen metingen." Vaak moet de ruimte geventileerd worden, vanwege de chemische stoffen. Dat was in dit geval volgens de expert ook zo. Na het veilig stellen van de ruimte, moet de LFO even pas op de plaats maken.
"De eerste dag kunnen we niet veel doen. Forensische opsporing gaat voor." De ontmanteling moet wachten, omdat anders sporen en ander bewijsmateriaal aangetast kan worden. Als de forensisch onderzoekers klaar zijn, mag het team van de LFO weer naar binnen.
Witte rookDan begint de tijdrovende klus van het ontmantelen. "Dat kost veel tijd omdat je niet zomaar allerlei materialen uit elkaar kunt trekken. Er kunnen oplosmiddelen aanwezig zijn die brandbaar zijn. Bovendien heb je met zuren en basen te maken en die kunnen reageren. Dan krijg je een chemische reactie met witte rookwolken. Daar hadden we deze keer ook veel mee te maken."
Volgens de expert zag het er deze keer redelijk netjes uit. "Het is natuurlijk geen professioneel chemisch bedrijf. Het is illegaal en erop gericht snel geld te verdienen. Maar qua puinhoop viel het deze keer mee."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.