Tempel Waalwijk gaat op zoek naar slachtoffers van misbruik door monnik: ‘We sluiten de ogen niet’

25 mei 2015 om 17:39
nl
De huidige voorzitter van de boeddhistische tempel in Waalwijk, Toine van Beek, zegt zijn ogen niet te sluiten voor de slachtoffers van het misbruik dat in de jaren tachtig in zijn tempel heeft plaatsgevonden. “Ik ga samen met de NOS op zoek naar de slachtoffers. Ik wil hen vragen wat hun behoeften zijn”, verklaart Van Beek.
Geschreven door

De zaak werd zondag door de NOS aan het licht gebracht. Na tientallen jaren zwijgen vonden de voormalige volgelingen het nu tijd om hun verhaal naar buiten te brengen.
De Thaise monnik Mettavihari, die in 2007 is overleden, heeft in de jaren tachtig en negentig jarenlang volgelingen misbruikt. Het ging vooral om jonge mannen. Het misbruik vond begin jaren tachtig ook plaats in de tempel in Waalwijk.
Na enkele jaren moest de monnik daar vertrekken omdat er melding was gedaan van het lastigvallen van een minderjarige.
‘Zorgvuldig aanpakken’Van Beek wil de kwestie zorgvuldig aanpakken. “We willen absoluut niet stilzwijgen wat er is gebeurd. We moeten alert op misbruik zijn en er zoveel mogelijk aandacht aan schenken. Want hoe vaker de gevallen bekend zijn, hoe lastiger het is voor de daders om door te gaan met het misbruik.”
Van Beek vergelijkt de situatie met het misbruik in bijvoorbeeld de rooms-katholieke kerk. “Nu is het dus ook aangekaart bij de boeddhisten. Het kwam daarom nogal rauw op ons dak, we werden vorige week vrijdag pas over de kwestie ingelicht door de NOS.”
Samen met de omroep gaat Van Beek nu op zoek naar de slachtoffers, om zo te kijken of de tempel iets voor hen kan betekenen. “We weten nog niet in wat voor vorm we dat gaan doen. Daarover treden we binnenkort in overleg met de NOS.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.