Eredivisiedroom FC Eindhoven voorbij: FC Volendam knikkert Eindhovenaren uit nacompetitie

25 mei 2015 om 18:24 • Aangepast 21 november 2020 om 18:14
FC Eindhoven speelt volgend seizoen opnieuw in de Jupiler League. Op eigen veld speelde de ploeg maandagmiddag 1-1 tegen FC Volendam, waardoor de equipe uit Noord-Holland doorgaat naar de finale van de play-offs om promotie naar de eredivisie. "Een domper", aldus trainer Jean-Paul de Jong.

In Volendam waren de Volendammers ook al te sterk voor FC Eindhoven. Toen werd het 2-1. Volendam neemt het later deze week twee keer tegen De Graafschap op. De winnaar van dat tweeluik speelt volgend seizoen op het hoogste niveau.
Sterke eerste helft FC EindhovenEindhoven was in de eerste helft de bovenliggende partij. De thuisploeg had via Branco van den Boomen in de derde minuut al een ultieme kans om de score te openen. Even later had Roald van Hout de 1-0 op de borden moeten brengen, maar tot driemaal toe redde doelman Theo Zwarthoed op zijn inzet.

Het enige Volendamse gevaar kwam van aanvaller Ludcinio Marengo. Zijn snelheid leidde tweemaal tot een gevaarlijke situatie. Eenmaal raakte hij zelfs de paal. Verder hield de ploeg van trainer Hans de Koning het voor rust bij tegenhouden. Dat lukte vrij aardig, al had Jens van Son met een fraaie hakbal in minuut 43 moeten scoren voor de thuisploeg.

Kuwad zet Volendam op voorsprongNa rust was Fries Deschilder heel dicht bij de 1-0. Doelman Zwarthoed was opnieuw een sta in de weg. Op een kopbal van Van Hout redde de keeper even later ook heel knap, waardoor het maar 0-0 bleef. De eerste kans voor de bezoekers na rust was gelijk raak. Brandley Kuwas scoorde na een uur spelen en dompelde daarmee Eindhoven in rouw.
De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong was het na de tegentreffer namelijk helemaal kwijt. Er werden meer fouten gemaakt en Volendam kon naar hartenlust counteren. De thuisploeg moest door het tegendoelpunt twee treffers maken om een verlenging uit het vuur te slepen.

Keeper FC Eindhoven weet te scorenLange tijd bleef FC Eindhoven jagen maar zonder resultaat. Diep in blessuretijd ging keeper Tom Muyters op goed geluk mee naar voren toen FC Eindhoven nog een corner kreeg. Tot zijn eigen verbazing lukte het hem ook nog om te scoren. Maar het mocht niet meer baten, waardoor de eredivisiedroom van FC Eindhoven nu ten einde is.
Muyters was ondanks zijn doelpunt erg teleurgesteld. "Eigenlijk zijn we twee keer beter. Vandaag hebben we tien kansen gemist. Dit is zwaar klote. Het seizoen is klaar. Het was wel een schitterend seizoen, maar je hoopt dat er ook iets gebeurt in de play-offs. We hebben vandaag echt ons best gedaan maar het was net niet genoeg."

'Je bent zo dichtbij'Trainer Jean-Paul de Jong van FC Eindhoven was zichtbaar teleurgesteld na de wedstrijd. "Dit is een domper. Volendam heeft zeer effectief de kansen benut, wij misten te veel kansen. Ik weet hoe hard de spelers hiervoor gewerkt hebben. Je bent zo dichtbij. Hier heb je een seizoen lang hard voor gewerkt."
De Jong, die vertrekt naar FC Utrecht, blikte toch nog enigszins positief terug op het afgelopen seizoen. "Ik ben verschrikkelijk trots dat ik hier heb mogen werken. Ik ben trots op deze spelersgroep. Iedere keer hebben de spelers het maximale gegeven. Ze hebben de club op de kaart gezet met een recordseizoen maar we wilden ook geschiedenis schrijven en dat was mogelijk."