Hulplijn Radicalisering overweegt komst naar Brabant

26 mei 2015 om 11:29 • Aangepast 21 november 2020 om 18:13
nl
Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) heeft sinds begin dit jaar een hulplijn voor ongeruste ouders van mogelijk radicaliserende kinderen. De lijn blijkt 'helaas' een succes, vertelt voorzitter Aissa Zanzen dinsdag. SMN overweegt ook een uitbreiding naar Brabant.
Profielfoto van
Geschreven door

Het samenwerkingsverband begon in januari met een telefonische hulplijn voor ouders van radicaliserende kinderen. Het platform deed dit op eigen initiatief. SMN ontvangt geen subsidie maar de overheid deelt wel praktische kennis en contactpersonen.
Netwerk opgebouwdOngeruste ouders kunnen met de hulplijn bellen. Ook moskeeën, gemeenten en instellingen vragen om advies. De ouders krijgen als ze willen een vertrouwenspersoon toegewezen. Die spreekt volgens Zanzen tenminste twee talen: Nederlands en Arabisch.
De vertrouwenspersonen steunen de ouders. Ze mogen zelf niets ondernemen, behalve als ze toestemming van de ouders krijgen. Wel kunnen de vertrouwenspersonen ouders makkelijk doorverwijzen naar instanties vanwege het netwerk dat ze hebben opgebouwd.
Poule verdubbeldZanzen: "Onlangs verdubbelden we de poule naar zo'n veertig vertrouwenspersonen. Ze zijn enthousiast en willen veel doen. Sommigen hebben meerdere ouders die ze ondersteunen. Het is soms lastig voor de vertrouwenspersonen om afstand te behouden, omdat ze te betrokken raken."

Wachten op privacy instellingen...

De vertrouwenspersonen komen uit het netwerk van SMN, dat inmiddels dertig jaar bestaat. "Ze maken al deel uit van de gemeenschap en genieten dus vertrouwen van de ouders. En doordat de vertrouwenspersonen minstens twee talen spreken, kunnen ze integer handelen", aldus Zanzen.
Ook actief in BrabantSMN begon de hulplijn in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Delft, Gouda, Zoetermeer, Amersfoort, Zeist en Arnhem. Inmiddels is die lijst uitgebreid naar vijftien steden. Voor zover bekend gaat het volgens Zanzen niet om een Brabantse stad, hoewel er wel meldingen uit Brabant komen. SMN overweegt dan ook de hulplijn later in deze provincie op te zetten.
Voor zover bekend zijn er duizenden jongeren in Nederland die vatbaar zijn voor radicalisering. De oorzaken daarvoor kunnen verschillend zijn. Zo kunnen jongeren zich gediscrimineerd voelen of zich niet verbonden voelen met anderen. Daarnaast zijn ze vatbaar voor negatieve islamsentimenten.
Voorlichtingscampagnes voor rol opvoedingSMN houdt voortaan ook voorlichtingscampagnes in de steden waar de hulplijn actief is. Tijdens deze campagnes kunnen ouders aangeven hoe zij met de radicalisering van hun kinderen worstelen en wat hun rol in de opvoeding is. SMN biedt dan ook hulp aan om de problemen aan te pakken.
Ongeruste ouders van radicaliserende kinderen kunnen contact opnemen met Hulplijn Radicalisering: 06-81893529.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.