Man uit Hoogerheide aangehouden voor deelname criminele organisatie

26 mei 2015 om 19:16
nl
Een 25-jarige man uit Hoogerheide is dinsdag aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.
Geschreven door

Het zou gaan om een criminele drugsorganisatie, waarbij ook een eerder aangehouden 40-jarige Amsterdammer betrokken zou zijn. De aanhouding past in het onderzoek na de moord op Gintas Macionis (37), die februari vorig jaar omgebracht werd in Huijbergen. De politie kreeg daarna twee criminele organisaties in beeld. In het onderzoek daarnaar zijn in de afgelopen maanden al veertien verdachten aangehouden.
AangehoudenDe destijds 37-jarige Litouwer Macionis werd op een zaterdagavond rond negen uur op de oprit van zijn woning aan de Groenendries in zijn hoofd geschoten. Kort erna stierf hij in het ziekenhuis.
Oktober vorig jaar werden in Nederland drie mannen (31, 34 en 39 jaar) met een Balkanachtergrond aangehouden als uitvoerders van de moord. Even daarna kwam een 24-jarige man in beeld als vierde dader. Deze Kroaat zat in hechtenis in Duitsland maar is inmiddels uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt ervan verdacht dat hij aanwezig was bij het neerschieten van Macionis.
OpdrachtgeverTijdens het onderzoek naar de liquidatie raakten de rechercheurs er steeds meer van overtuigd dat bij de zaak twee criminele organisaties betrokken waren. De eerste zou zich onder meer bezighouden met drugs en wapendelicten en zou de ingerekende mannen met een Balkanachtergrond in haar gelederen hebben.
De andere criminele organisatie is die rond de 40-jarige Amsterdammer, die gezien wordt als mogelijke opdrachtgever voor de liquidatie in Huijbergen. Deze organisatie wordt verdacht van internationale drugshandel, met name hennep en witwasfraude.
ConflictDe recherche zegt meerdere internationale drugstransporten te hebben onderschept en ook zijn er hennepkwekerijen ontdekt. Daarbij werden tientallen kilo's drugs in beslag genomen. Volgens de rechercheurs houdt de moord op Macionis verband met een conflict over een drugstransactie. De politie houdt rekening met nog meer aanhoudingen en acties in deze zaak. Op  11 juni volgt er een pro formazitting bij de rechtbank in Breda.        

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.