Video

Breda wil begroting 'sexy' maken en laat inwoners meedenken

27 mei 2015 om 00:14
nl
Zo'n honderdvijftig inwoners van Breda hebben dinsdagavond op bedrijventerrein Stek met de gemeente gesproken over hoe de burgerbegroting van de stad in de toekomst eruit moet zien. Breda is de eerste grote gemeente in Nederland die vanaf 2016 met een burgerbegroting gaat werken.
Geschreven door

De begroting van Breda bedraagt jaarlijks rond de zeshonderd miljoen euro. Ongeveer de helft hiervan is vrij besteedbaar. Vanaf 2016 krijgen ook de inwoners van de Bredase gemeente dus zeggenschap over hoe dat bedrag wordt besteed.
Niet nieuw"We zijn nu zes maanden bezig met de burgerbegroting", zegt wethouder Patrick van Lunteren. "We hebben verschillende modellen bekeken en dat willen we vanavond aan de mensen van de stad laten zien."
De bezoekers van de avond vinden het een goed idee om de burgers mee te laten denken over het verdelen van de gemeentelijke pot geld. "Maar ik heb zo nog geen concreet idee waar ik geld aan uit zou willen geven", vertelt een dame.
'Vaak dezelfde mensen'"Ik vind het vooral belangrijk dat alle lagen van de bevolking worden bereikt. Dat iedereen meedenkt. Op avonden als deze zie je toch vaak dezelfde mensen komen. Daar zit volgens mij de grootste uitdaging in", legt een man uit.
De burgerbegroting is geen nieuw fenomeen. In bijvoorbeeld Duitsland en Nieuw-Zeeland stellen burgers al heel lang samen met hun gemeente de jaarlijkse begroting op. In Nederland heeft alleen een deelgemeente van Amsterdam hier ervaringen mee.
Sexy makenMaar willen de inwoners van Breda zich wel bezighouden met de gemeentelijke begroting? "Getuige de opkomst vanavond, denk ik wel. Ik denk echt dat het leeft en dat het aanslaat", meent Van Lunteren.
Volgens de wethouder wordt de grootste uitdaging om de taaie en complexe informatie die vaak in begrotingsstukken staat, zo simpel en 'sexy' mogelijk te presenteren. "Dat is de zoektocht die we aangaan. Ik hoop dat ik vanavond van de mensen hier te horen krijgen hoe we dat het beste kunnen aanpakken", aldus Van Lunteren.
FestivalOm de informatie-avond over financiën 'sexy' te maken, besloot de denktank van de gemeente om er een festival van te maken. En dan niet op het stadskantoor maar in de openlucht op een bedrijventerrein voor creatieve ondernemers.
Bij binnenkomst kregen mensen een festivalbandje om. In het midden van het terrein stond het hoofdpodium, er was een kampvuur met gitaarmuziek en een 'photobooth' en ideeënmuur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.