Video

150 tot 180 ontslagen bij regionale omroepen, bezuinigingsvoorstel naar staatssecretaris Dekker

27 mei 2015 om 14:45
nl
De dertien regionale omroepen in Nederland, waaronder Omroep Brabant, hebben staatssecretaris Dekker een voorstel over de bezuinigingen aangeboden. De dertien omroepen moeten 17 miljoen euro bezuinigen, zo staat in het regeerakkoord. Als het plan wordt overgenomen, zullen 150 tot 180 banen verloren gaan.
Geschreven door

De regionale omroep wordt in de toekomst geleid door één bestuur dat het gezamenlijke beleid maakt én uitvoert. Nu doen de dertien regionale omroepen dat nog allemaal apart.
De algemene strategie, personeels- en financiële zaken, sales en marketing en de techniek worden omroepoverstijgend georganiseerd en in vijf clusters van omroepen uitgevoerd. Dit leidt tot de bezuiniging die het Rijk de regionale omroepen heeft opgelegd, maar ook tot een verlies van 150 tot 180 banen.
Zelfstandige redactiesWel blijven er in het voorstel van de regionale omroepen dertien autonome redacties, die in principe geleid worden door dertien hoofdredacties. Op deze wijze is de verankering met de regio gewaarborgd en kunnen samenwerkingsverbanden op maat in de regio worden aangegaan.  
De regionale omroepen vormen zich in hun voorstel om tot het nieuwe publieke regionale mediabedrijf. De regionale omroep blijft de hoogste prioriteit geven aan de programmatisch-journalistieke ambities en zet het publiek daarbij voorop. Met nieuws, informatie en cultuur draagt de regionale omroep eraan bij dat inwoners goed geïnformeerd zijn, hun omgeving en cultuur herkennen, kritisch kunnen participeren en volwaardig deel kunnen uitmaken van die samenleving.
ReactiesJack de Vries, voorzitter van het bestuur van ROOS: “Het voorstel heeft de unanieme instemming van alle dertien omroepen die daarmee kiezen voor deze nieuwe structuur en toekomst van de regionale omroep. We willen het zo snel mogelijk uitvoeren om ons vervolgens weer geheel te kunnen richten op waar we voor op aarde zijn: het verzorgen van een goed media-aanbod voor en over de regio.”
De Vries roept de staatssecretaris op om snel een besluit te nemen: “Dat is nodig om met de uitwerking aan de gang te gaan en om draagvlak te houden van omroepen en provincies.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.