Video

Koeienstal 3.0 in Kaatsheuvel geopend door staatssecretaris Sharon Dijksma

27 mei 2015 om 16:16
nl
Koeien die bijna kunnen gaan of staan waar ze maar willen, nauwelijks of geen belasting meer voor het milieu en een boer die zo trots is als een pauw. In Kaatsheuvel werd donderdag de stal van de toekomst geopend door staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw.
Geschreven door

De zestig koeien van Sjaak en Suzanne Sprangers uit Kaatsheuvel kunnen zich geen beter verblijf wensen. De ligruimtes zijn breder dan in een gemiddelde stal. Bovendien heeft de stal een unieke vloer die de koeienpies scheidt van de vaste mest.
'Prachtige etalage'Volgens staatssecretaris Dijksma heeft het bedrijf van Spangers de koeienstal van de toekomst. "Op deze manier is een melkveehouderij goed in te passen in de natuur. En dat betekent dat ook het buitenland met bewondering kijkt naar hoe wij dat hier doen. Ik denk dat dit wat de export betreft een prachtige etalage is", aldus de staatssecretaris.
Voor veehouder Sjaak Sprangers stond bij de bouw van de nieuwe stal het welzijn van de dieren voorop. Maar ook het milieu is voor de biologische melkveehouder belangrijk. "Doordat urine en mest gescheiden worden, kan ik vaste mest vroeg in het voorjaar uitrijden en de urine pas later als het gras groeit.  Grote voordeel is dat de stikstof dan volledig wordt opgenomen en dus niet meer wordt uitgestoten in de omgeving."
Buiten in het zonnetjeOnder grote belangstelling opende de staatssecretaris de stal door het openen van het hek. Daarna konden de koeien naar de wei. Want hoe mooi hun nieuwe onderkomen dan ook mag zijn, buiten in het zonnetje vonden ze het ook niet verkeerd. Geef ze maar eens ongelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.