Door politie neergeschoten Rupert Lodovica (41) overleden in Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

EINDHOVEN - De in Eindhoven neergeschoten Rupert Lodovica is woensdag aan zijn verwondingen overleden in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Zaterdag werd de 41-jarige Ossenaar van Antilliaanse afkomst na een ruzie op straat geraakt door twee politiekogels: één doorboorde zijn lever, de ander miste zijn hart op een haar na.
Lodovica, die donderdag op vrije voeten kwam, werd na de geruchtmakende schietpartij op de Wassenaarstraat kunstmatig in coma gehouden. Dat gebeurde op de intensive care van het Eindhovense ziekenhuis. In eerste instantie leek hij uit de gevarenzone, maar maandag raakte hij opnieuw in levensgevaar.

ZIE OOK: Wat betekent de dood van Rupert Lodovica (41) voor betrokken agent? Politiewetenschapper legt uit

'Rupert is fysiek sterk'
Uiteindelijk overleed hij woensdag aan de gevolgen van de politieschoten. “Dat had ik echt niet zien aankomen”, reageert zijn raadsman Mark Nillesen donderdag bij Omroep Brabant. “Rupert is een fysiek sterke man die vaker in het ziekenhuis heeft gelegen. Dat heeft hij altijd overwonnen. Maar deze strijd kon hij uiteindelijk dus niet winnen.”

De Rijksrecherche en de betrokken agenten willen zolang het onderzoek loopt inhoudelijk niet reageren op het incident. Ook Nillesen onttrekt zich nu van verder commentaar.

ZIE OOK: Ooggetuige schietpartij Eindhoven in shock: ‘Ongelooflijk dat politie Rupert neerschoot’

Mishandeling in Oss
Vorige week moest Lodovica zich nog voor de rechter verantwoorden voor winkeldiefstal en voor het mishandelen van vijf agenten in Oss. Dat laatste gebeurde in mei 2014. Lodovica werd toen uit een café gezet omdat hij zich vervelend had gedragen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich flink. Meerdere agenten waren nodig om de 120 kilo zware Antilliaan onder controle te brengen.

Op dat moment begon de man de agenten te slaan en te schoppen. Hij deelde een kopstoot uit en deed een poging een agent in het gezicht te bijten. Ook werden politie-uniformen en een dienstauto beschadigd.

ZIE OOK: Politievakbond ANPV over schietende agent: ‘Dit was noodweer, de vrouw kon niet wegkomen’

Vrijgelaten
Lodovica werd ondanks de ernstige beschuldigingen donderdag vrijgelaten tot de inhoudelijke behandeling van die zaak voor zou komen. De rechter ging akkoord met zijn verzoek om zijn terminale moeder een laatste maal te kunnen bezoeken.

De verwachting is dat het Openbaar Ministerie de strafzaak niet-ontvankelijk zal verklaren. Dat is gebruikelijk als een verdachte komt te overlijden. Volgens het Eindhovens Dagblad zou justitie in een vorige zaak tbs met dwangverpleging tegen Lodovica hebben geëist. Na onderzoek in het Pieter Baan Centrum werd dat afgewezen.

Inschattingsfout?
De vraag die nu overblijft: was het nodig om Lodovica neer te schieten, of is er een cruciale inschattingsfout gemaakt? Daarover gaat de Rijksrecherche zich buigen. Er wordt onder meer gesproken met de betrokken agenten en getuigen. Daarnaast bekijkt Rijksrecherche de videobeelden die zijn gemaakt.

Op het lichaam van Lodovica zal een scan en sectie worden uitgevoerd om de exacte doodsoorzaak vast te kunnen stellen. Zodra het onderzoek is afgerond, wordt het dossier aan het Openbaar Ministerie overgedragen. Die zal een beslissing nemen over een eventuele vervolging van de betrokken agenten.