Video

Café De Vrachtwagen in Breda ligt overhoop met brouwerij AB InBev: 'Ik teken geen wurgcontract'

28 mei 2015 om 17:39
nl
Peter Brugman van café De Vrachtwagen aan de Havermarkt in Breda heeft ruzie met bierbrouwerij AB Inbev. Brugman dreigt na zestien jaar het café uitgezet te worden omdat hij weigert een contract te tekenen. Hij spreekt over een 'wurgcontract' en de vaste gasten zijn een petitie op internet gestart.
Geschreven door

Brugman huurde de zaak bij een 'tussenhuurder'. Inbev brak met haar na een conflict. De bierbrouwer wil Brugman nu wel als huurder accepteren, maar dan wel onder voorwaarden, zoals een huurverhoging.  
De vaste gasten van café De Vrachtwagen in Breda zijn woensdag een online petitie begonnen om het kleine kroegje aan de voet van de Grote Kerk te redden. "Het is niet normaal dat ik na zestien jaar zo word behandeld door de brouwerij", zegt Peter geëmotioneerd. "Het is niet mijn probleem dat er een conflict is, ik heb altijd netjes betaald."  
1800 keer ondertekendDe petitie is binnen een dag al door bijna 1800 mensen ondertekend. "Ik ben een petitie gestart en uit alle hoeken van de Bredase samenleving komt er nu steun, dat is heel fijn", zegt vaste klant Mandy Chartrer.
Volgens Jolanda Rodie is het een wurgcontract van de brouwerij. Jolanda baat naast Peter al jaren het café uit. "Er is geen ruimte voor onderhandeling en ze zeggen gewoon 'take it or leave it', ik vind dat schandalig."
Gebouw zonder mankementenDe huur gaat maandelijks omhoog van 3.300 naar 3.850 euro, op de verdieping mogen geen goederen meer opgeslagen worden en Peter moet ervoor tekenen dat hij in een gebouw zit zonder mankementen. Dat is volgens hem niet het geval in een 500 jaar oud pand. Café De Vrachtwagen is al sinds 1822 een begrip in de Bredase binnenstad.
AB InBev zegt in een reactie dat het niet om een huurverhoging gaat omdat ze nooit een huurovereenkomst hebben gehad met Peter. De brouwerij mag het café aan iemand anders verhuren omdat de 'tussenhuurder' niet aan haar huurverplichtingen heeft voldaan. De nieuwe huurprijs zou even hoog zijn als wat de brouwer zelf aan de eigenaar van het pand moet betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.