Boeren boos in Sint-Michielsgestel: 'Hogere OZB gaat rechtstreeks af van het gezinsinkomen'

28 mei 2015 om 19:05
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Boer Pedro van Hedel aan het werk in zijn stal
1/2 Boze boeren in Sint-Michielsgestel: '70 procent stijging OZB te fors'
Met een loeihard geronk start de tractor van Pedro van Hedel uit Berlicum, gemeente Sint-Michielsgestel. Op de giertank die hij achter zich aan trekt, staat: "OZB 70% omhoog? Nee!"
Geschreven door

Met zo'n negentig koeien is Van Hedel een relatief kleine melkveehouder. Maar de stijging van de onroerendezaakbelasting zou voor hem wél een extra kostenpost van bijna duizend euro per jaar betekenen. Van Hedel: "Dit kunnen wij niet doorberekenen in de melk- of de vleesprijs, het gaat rechtstreeks af van het inkomen van het gezin."
De circa 200 boeren in Sint-Michielsgestel zijn boos, net als Van Hedel. Daar is de OZB veel lager dan in de meeste andere gemeenten. Maar als het aan wethouder Ed Mathijssen ligt, gaat daar per 1 januari verandering in komen. Mathijssen: "Wij denken dat het redelijk is dat wij verhogen naar het gemiddelde tarief en niet meer dan dat."
Duizenden euro'sToch vinden de boeren de voorgenomen belastingverhoging te veel van het goede. Van Hedel: "Voor mij betekent dit al een extra kostenpost van 900 à 1000 euro en ik ken boeren voor wie het echt om duizenden euro's gaat. Dat zijn behoorlijke bedragen om zo ineens extra van bedrijven te vragen."
Donderdagavond besliste de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel over het voorstel van het college. Het voorstel werd aangenomen. Het is nog niet duidelijk hoe de verhoging zal worden uitgevoerd; dit kan in drie jaar gefaseerd of in één keer. Dat wordt nog uitgezocht.

Wachten op privacy instellingen...