Video

10.000 zonnebloemen voor Vincent van Gogh, schoolkinderen kleuren Etten-Leur geel

28 mei 2015 om 18:15
nl
Tienduizend zonnebloemen. Allemaal voor Van Gogh. Etten-Leur eert Vincent van Gogh met bloemperken vol zonnige gele zonnebloemen. Leerlingen van dertien basisscholen waren er donderdag druk mee. Nu nog kleine plantjes, maar deze zomer een zonnige bloemenzee.
Geschreven door

Het Van Goghjaar wordt ook in Etten-Leur gevierd. De vader van Vincent was een aantal jaar predikant van de Hervormde Kerk in Etten, de huidige raadszaal. Stichting Van Gogh Etten-Leur heeft de zonnebloemenactie bedacht. "Wie Vincent zegt, zegt zonnebloemen en geel was zijn favoriete kleur", zegt Pierre van Damme van de stichting.
Twee meterHij staat bij brede school De Pijler in Leur waar de schoppen in de grond gaan. Alle leerlingen van de school komen met bloempotjes met kleine plantjes aan lopen om in de aarde te gaan wroeten. "Nu is het nog veel aarde, maar straks in augustus moet het hier twee meter hoog staan", aldus Van Damme, "en geel kleuren."
Dertien scholen doen mee aan het zonnebloemproject. Juf Sandra van groep 8 heeft nog niet zo veel gedaan aan Van Gogh in de klas, toch weten de leerlingen veel van de wereldberoemde schilder. "Hij heeft zijn oor afgesneden", legt de een na de ander uit. "Hij maakte zelfportretten", weet Senne. Ze deed haar spreekbeurt over Van Gogh. "Het is mooi dat we hem zo eren."
Vincent spelenIets verder in het centrum van Etten werkt kunstenaar Ruben Poncia aan een 3D-kunstwerk. "De bedoeling is dat je erin gaat zitten en dan kan je een foto maken van jezelf als Van Gogh." Natuurlijk weer een schilderij met zonnebloemen, maar ook wilgen en de Brabantse vlag. Het werk is bijna klaar. "De fles wijn is nep, maar geloof maar dat Vincent wel van een slok hield tijdens het werken."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.