'Misbruikmonnik' lokte 12-jarig jongetje tempel in Waalwijk in, schandaal groter dan gedacht

29 mei 2015 om 12:38
nl
De boeddhistische monnik Mettavihari die in de jaren zeventig en tachtig in zijn tempel in Waalwijk meerdere volgelingen misbruikte, heeft destijds ook een 12-jarig jongetje misbruikt. Dat meldt de NOS.
Geschreven door

Bij de NOS kwamen de afgelopen dagen zes nieuwe meldingen binnen. Een van die meldingen is van een man die stelt dat hij eind jaren zeventig op 12-jarige leeftijd door de monnik in Waalwijk is misbruikt.
Het slachtoffer woonde destijds in de straat waar ook de boeddhistische tempel is gevestigd. Hij werd door Mettavihari in de tempel gelokt, zo bericht de omroep.
Misbruikschandaal groter dan gedachtHet misbruikschandaal rond de boeddhistische monnik blijkt veel groter dan werd gedacht. De volgelingen van de in 2007 overleden Thaise monnik spreken inmiddels van zeker 21 misbruikgevallen.
Na enkele jaren moest de monnik uit de tempel in Waalwijk vertrekken omdat er melding was gedaan van het lastigvallen van een minderjarige. Mettavihari misbruikte niet alleen slachtoffers in Waalwijk, maar ook in

tal van andere plaatsen in Nederland, zo blijkt inmiddels.
Voorzitter tempel wil opvang slachtoffersDe huidige voorzitter van de tempel, Toine van Beek, gaat op verzoek van een van de slachtoffers bijeenkomsten organiseren, waarbij slachtoffers van het misbruik ervaringen kunnen uitwisselen.
Verder wil Van Beek een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het leven roepen voor de Thaise tempels in Nederland. De voorzitter gaf onlangs al aan open te staan voor de opvang van slachtoffers van de monnik.
Stilzwijgen doorbrokenDe zaak werd zondag door de NOS aan het licht gebracht. Na tientallen jaren zwijgen vonden de voormalige volgelingen het nu tijd om hun verhaal naar buiten te brengen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.