Video

'Basisinkomen in plaats van verplicht solliciteren maakt mensen in bijstand actiever'

28 mei 2015 om 19:58
nl
Geen betaalde baan, niet solliciteren en toch geld om rond te komen. Dat is het idee achter een basisinkomen. Econometrist Sjir Hoeijmakers uit Eindhoven gelooft er heilig in en trekt door land om mensen te overtuigen. Zo is hij donderdag bij bijeenkomsten in Breda en daarna in Den Bosch, maar hij is ook regelmatig in Den Haag om hierover met politici te praten.
Geschreven door

In Nederland zijn er meer werklozen dan beschikbare banen. Een aanzienlijk deel van mensen in de bijstand maakt geen kans om nog aan betaald werk te komen. Toch moeten zij nog elke maand solliciteren en aan allerlei regels voldoen om die bijstandsuitkering te behouden.
MantelzorgVolgens Sjir Hoeijmakers zorgen al deze regels er juist voor dat mensen worden beperkt om actief andere dingen te gaan doen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of mantelzorg. Een basisinkomen kan daar verandering in brengen. Doordat de sollicitatieplicht en andere regels vervallen, zullen die mensen juist actiever worden om deel te nemen aan de maatschappij.
De Universiteit van Tilburg en verschillende gemeenten hebben een brief gestuurd aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken om proeven te gaan houden met een basisinkomen. Een van de wijken die daarvoor in beeld is, is de Kruidenbuurt in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.