Onderhoud aan Apaches en Chinooks laat te wensen over: bezuinigingen eisen hun tol

28 mei 2015 om 20:12
nl
Defensie kampt met achterstallig onderhoud aan Apache-helikopters en F16's. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een brief die minister Hennis van Defensie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Chinooks en Apaches staan gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen, waar weinig capaciteit is voor onderhoud.
Geschreven door

In de Kamerbrief staan de beperkingen van het huidige materieel beschreven. Zo meldt de minister over de Apaches en Chinooks dat er een tekort is aan technisch personeel die de toestellen kunnen onderhouden. In maart stortte nog een Apache-helikopter neer in Mali. De twee piloten kwamen daarbij om het leven.
Strijd eist zijn tol De F-16 straaljagers die op vliegbasis Volkel en Leeuwarden zijn gestationeerd, kampen ook met achterstallig onderhoud. Reserveonderdelen zijn vaak lang onderweg voordat ze daadwerkelijk geïnstalleerd kunnen worden. Door de inzet van toestellen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak, hebben de vliegtuigen veel te lijden.
Ook tanks en andere gevechtsvoertuigen bezwijken bijna onder de bezuinigingen op defensie. Wapensystemen zijn volgens het ministerie verouderd en hebben veel onderhoud nodig om nog te kunnen functioneren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.