Video

'Alles beter dan asielzoekers', tegenstanders blij met plannen voor voormalig klooster Oirschot

28 mei 2015 om 22:57
nl
Alles beter dan asielzoekers in het voormalige klooster Groot Bijsterveld in Oirschot. Dat maken tegenstanders van een asielzoekerscentrum in Oirschot nog eens duidelijk op een informatiebijeenkomst die donderdagavond is gehouden. Daar zijn acht alternatieve plannen gepresenteerd voor de bestemming van het voormalige klooster.
Geschreven door

Al bij aankomst is opnieuw duidelijk dat veel mensen in Oirschot daar geen asielzoekers willen. Bij de ingang van het chique partycentrum Hof van Solms staan twee dames protestkaarten uit te delen met een tekst van Loesje: “Ik denk altijd eerst goed na, voordat ik iets stoms zeg”, staat erop.
WaakhondenBinnen wemelt het van actievoerders tegen het asielzoekerscentrum. Ze zijn herkenbaar aan hun witte T-shirts. Verder loopt er opvallend veel beveiliging rond. “Kennelijk denken ze dat wij een gevaar zijn”, zegt Willian van Kroonenburg van de stichting die tegen de komst van asielzoekers is. “Wat doen al die waakhonden hier”, vraagt een man zich hardop af.
Opvallende initiatieven voor Groot Bijsterveld zijn een zorgkasteel, waar ouderen die hulp nodig hebben in de watten worden gelegd, en een groepsaccommodatie voor toeristen. Verder zijn er veel plannen bedacht om woningen te maken van het klooster.
Steen in de vijverBurgemeester Ruud Severijns van Oirschot zegt dat een asielzoekerscentrum nog steeds niet van de baan is. “Wij hebben als gemeente een steen in de vijver gegooid en daar zijn allerlei ideeën uit voortgekomen".
Wat zijn voorkeur heeft, wil Severijns niet zeggen: “Dat is nu aan de gemeenteraad." Eind juni neemt de raad een besluit.
De moed niet opgevenHet COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, geeft ondanks alle protesten de moed niet op. “Wij zijn dat wel gewend. Als de asielzoekers er eenmaal zijn, verstommen de protesten meestal snel”, zegt een medewerkster van het COA.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.