Boeddhistische monnik Mettavihari in jaren 80 veel in Brabant, ook misbruik in Ossendrecht

29 mei 2015 om 14:26
nl
De Thaise boeddhistische monnik Mettavihari is in de jaren '70 en '80 veelvuldig in Brabant geweest. De monnik staat centraal in het grote misbruikschandaal in boeddhistische centra in Nederland, waaronder in Waalwijk. De meditatieleraar gaf twee tot drie keer per jaar boeddhistische retraites in onze provincie. Ook in Ossendrecht is een verhaal van 'grensoverschrijdend gedrag' bekend.
Geschreven door

De boeddhistische retraites vonden niet alleen plaats in de Thaise tempel in Waalwijk, maar ook in kloosters in Tilburg, Huijbergen, Ossendrecht, Rijsbergen en Zundert. Dat zegt een van de 'vipassanaleraren' die het misbruikschandaal mee naar buiten heeft gebracht.
De zaak blijkt groter dan gedacht nu meer slachtoffers van de monnik zich melden, waaronder een destijds 12-jarig jongetje in Waalwijk. De monnik leeft niet meer.
Mettavihari veelvuldig in BrabantJohan Tinge is zelf meditatieleraar in Drenthe en is een aantal keer in Waalwijk geweest. "Ik wist toen niets af van wat daar heeft plaatsgevonden", vertelt hij aan de telefoon.
Wel weet hij dat in de jaren 70 en 80 Brabant bij uitstek de plek was voor het organiseren van boeddhistische retraites en dat Mettavihari veelvuldig in Brabant kwam. "Er waren veel geschikte locaties, vaak in kloosters waar je de meditatietrainingen kon volgen. Hij kwam twee tot drie keer per jaar in Brabant."
OssendrechtHoe groot het aantal Brabantse misbruikzaken is, is volgens Tinge niet te zeggen. "Ik weet het niet. Ik ken er nu één in Waalwijk en een verhaal in Ossendrecht. Maar gezien alle opschudding nu, kan het best dat er op andere plaatsen in Brabant ook iets gebeurd is. Maar ik weet het niet. Ook niet op welke schaal. Mensen uit het hele land en uit Vlaanderen kwamen af op die retraites in Brabant. Dus het hoeft niet om Brabanders te gaan. In Waalwijk is dat wel het geval."
In de jaren 70 en 80 was het boeddhisme een redelijk nieuw fenomeen voor het grote publiek. De Thaise monnik staat bekend als een van de eersten die de boeddhistische retraites en meditatietrainingen naar ons land heeft gebracht en heeft geïntroduceerd. "Het waren een van de eerste retraites destijds. En die waren vooral in Brabant."
Tempel wil slachtoffers bijstaanDe Waalwijkse boeddhistische tempel Buddharama wil mensen die seksueel zijn misbruikt door Mettavihari graag bijstaan. Hoe dat precies vorm moet krijgen, hangt af van de wensen van de slachtoffers, vertelde voorzitter Toine van Beek vrijdagavond. De tempel heeft een vertrouwenspersoon van buitenaf aangesteld bij wie slachtoffers terechtkunnen.
Tot nu toe hebben 21 mensen gemeld dat zij door Mettavihari misbruikt zijn. Degenen die zich tot nu toe hebben gemeld, zijn Nederlanders. Van Beek sluit niet uit dat de monnik meer slachtoffers heeft gemaakt, bijvoorbeeld onder Thaise mensen. "Zij zijn vaak geslotener en zullen zich minder snel melden.''
De voorzitter van de Waalwijkse tempel gaat in gesprek met anderen in de relatief kleine boeddhistische gemeenschap in Nederland om te kijken hoe het risico op misbruik kan worden verkleind. Hij denkt bijvoorbeeld aan een betere screening van geestelijken. "Deze misbruikzaak is verschrikkelijk. We moeten hier met zijn allen iets aan doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.