Anne Frank Stichting niet blij met escaperoom Valkenswaard: 'Kwetsend en weinig inlevingsvermogen'

VALKENSWAARD - De Anne Frank Stichting is niet te spreken over de nieuwe escaperoom in Valkenswaard waar je zogenaamd kan onderduiken in het Achterhuis. In een schriftelijke reactie noemt de stichting het ‘aanmatigend en kwetsend’. De gemeente meldt dat er een onderzoek naar de escaperoom loopt.
‘Het getuigt van weinig inlevingsvermogen voor de overlevende van de Shoah (Jodenvervolging, red.) om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken’, schrijft de Anne Frank Stichting.


Een escaperoom is een kamer waar je je laat opsluiten met vrienden om er via puzzels en raadsels weer zo snel mogelijk uit te komen. De escaperoom in boerderij De Bunker in Valkenswaard wil je graag laten beleven hoe het is om in de schoenen van Anne Frank te staan.

Onderduiken als spel
De Anne Frank Stichting vindt dat de indruk gewekt dat onderduiken een spel is. Het spel suggereert volgens de stichting dat als je als onderduikers maar slim genoeg bent, je niet wordt gepakt.

'Dat is niet alleen historisch, en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben', is daarop de reactie.

Iets meegeven van geschiedenis
De uitbater van de escaperoom zei eerder dat hij niemand wilde beledigen. "Ik wil kinderen juist wat van de geschiedenis meegeven", zei Thijs Verberne.


Gemeente: 'Escaperoom mogelijk niet toegestaan'
De gemeente Valkenswaard gaat onderzoeken of de escaperoom in boerderij De Bunker door de beugel kan. De attractie past wel in het bestemmingsplan, maar is niet toegestaan op basis van de erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en de huurder.

Het college van burgemeester en wethouders gaat de situatie bespreken en zal daarna zijn standpunt bepalen.